Made in BiH: Agencija za sigurnost hrane zaštitila četiri tradicionalna bh. proizvoda
Nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, četiri tradicionalna bosanskohercegovačka proizvoda upisana su u Registar oznaka podrijetla i oznaka zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, koji vodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
“Hercegovački ćupter”, “Semberski kupus” i “Fojnički krumpir” registrirani su oznakom zemljopisnog podrijetla, dok je “Repovački sir” registriran oznakom podrijetla. Rješenja o registraciji ovih proizvoda objavljena su u “Službenom glasniku BiH”, broj 58/24.
Hercegovački ćupter je trajni prehrambeni proizvod, odnosno tradicionalna hercegovačka slastica – slatkiš, Semberski kupus dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća, Fojnički krumpir su krtole krompira (lat. Solanum tuberosum L) namijenjene za ishranu ljudi, proizvedene na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi unutar administrativnih granica općine Fojnica, a Repovački sir je bijeli salamurni, punomasni sir koji se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka gdje udio kravljeg mlijeka ne smije prelaziti 20%.
Iz Agencije podsjećaju kako je uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i Hercegovini trenutačno registrirano oznakom podrijetla, oznakom zemljopisnog podrijetla i oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Prehrambeni proizvodi koji su registrirani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrirane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost zemljopisnom području iz kojeg potječu.
Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, dodaju iz Agencije.
(Erna H.)