7.10.2024. 10:31
3
Fuad Kasumović nakon pobjede u Zenici zaprijetio Nerminu Nikšiću: Traži od njega da se povuče sa čela SDP-a. Evo i zašto
Fuad Kasumović, dugogodišnji gradonačelnik Zenice, jučer je na lokalnim izborima obnovio svoj mandat sa ubjedljivom prednošću od preko dvije hiljade glasova nad SDA-ovim Spahijom Kozlićem.

Njegovu kampanju obilježio je čitav niz incidenata i po mišljenju mnogih Kasumović je vodio jednu od najprljavijih predizbornih kampanja u cijeloj BiH.

Kasumović i njegove stranačke kolege iznosile su teške optužbe na račun protivkandidata optužujući ih čak i za dijeljenje oružja stanovništvu pa je morala intervenisati i SIPA, a na vrhuncu kampanje su iznesene grozne uvrede na račun uglednog bh. profesora Mustafu Spahića koji je u kampanji podržao Kozlića.

No, niko nije mogao očekivati šta će uslijediti odmah nakon izbora i nakon što je postalo jasno da će Kasumović obnoviti mandat.

Naime, on je odmah u izjavi za Dnevni avaz postavio ultimatum predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću da se povuče sa čela stranke, inače će njegova zastupnica u državnom parlamentu Aida Baručija napustiti većinu.

Prema Kasumovićevim riječima, iako je bilo jasno da ne može dobiti više od 2.500 glasova, SDP je kandidirao svog kandidata kako bi pokušao ugroziti njegov rezultat.

"Sada, u znak 'podrške' SDP-u, kojeg je ovdje SDA kupila da uzme nešto glasova od mene, naša zastupnica u PS BiH Aida Baručija, zahvaljujući njoj je napravljena državna vlast, povući će se iz većine, neće biti njen dio, dok gospodin Bećirović ne postane predsjednik SDP-a. To je poruka od mene, prvi imate tu informaciju", kazao je Kasumović.

Inače, Vijeće ministara BiH je krajem januara prošle godine izabrano je tijesnom većinom. Za njega su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 19, a suzdržanih nije bilo. Sjednici su tada prisustvovala sva 42 zastupnika. Njih 22 bila su potrebna za izglasavanje, što znači da glas Aide Baručije nije tada bio presudan. Kakva će reakcija Nikšića biti na ovaj "ultimatum", ostaje da vidimo.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.