18.9.2016. 12:36
0
Suljević: Radujem se pojedinačnim uspjesima mladih glumaca
U okviru nedavno završenog Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest igrana je predstava "Alice , who the f*** is Alice", koju je s timom Global Teater - Bergen Kulturskole iz Norveške napravila grupa srednjoškolaca što se svakodnevno bore s disleksijom.

Ovaj komad, koji kombinira klasičnu pozorišnu izvedbu s projekcijama fotografija i videosnimcima, kroz poznatu bajku "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carolla govori o odnosima moći i tome kako oni utječu na svijet.

Reditelj predstave koja je ove godine predstavljala Norvešku, a koja je ujedno i prvi put učestvovala na Juventafestu, jeste Almin Suljević. U razgovoru za Fenu govori o ovoj predstavi i svom radu u Norveškoj, navodeći da je riječ o komadu baziranom na konceptu multimedijalne režije.

- Mladi glumci su svojim željama i mogućnostima bili aktivni sudionici razvoja predstave. Postojala su naravno ograničenja kod samih glumaca, s obzirom na to da među njima ima i onih za koje je neophodna primjena posebnih pedagoških metoda. Meni kao autoru teksta koncepta i režije, iako suočen s poteškoćama, predstavlja posebno zadovoljstvo radovati se uspjehu pojedinačno svakog mladog glumca, jer se metodološki može samo tako raditi, gdje teatar prestaje biti kolektivni način umjetničkog izraza već postaje galerija pojedinačnih doprinosa kolektivnom umjetničkom izrazu - kaže ovaj reditelj i  dramski pisac.

Napominje da je po norveškom zakonu zabranjeno upotrebljavati termine poput "djeca s posebnim potrebama" ili bilo koji termin koji ukazuje na neki hendikep. Za Almina Suljevića svi oni su jednostavno djeca, s kojom radi i uspješno sarađuje jer im prilazi s ljubavlju.

Suljević je  osnivač i reditelj slobodne pozorišne trupe "Dubravka Teater", s kojom je na scenu postavio nekoliko predstava, većinom autorskih radova, gdje je on ujedno i pisac teksta i reditelj.

Od predstava na kojima je radio Suljević izdvaja komad "Den Hellige Krigerinne" ("Sveta ratnica") realizovan u saradnji s njegovom sestrom kiparkom i multimedijalnom umjetnicom Almom Suljević. Predstava je, kako navodi, inspirirana njenim istoimenim performansom.

- S ovom predstavom sam prije nekoliko godina trebao gostovati u programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS ali sam u tom periodu imao zdravstvenih problema te sam to morao otkazati - kaže Suljević.

U njegovom dosadašnjem opusu su i norveške predstave "Kapetan mekog srca" i "Onda kada smo bili mali", a s trupom "Global teatar” realizirao je predstave "San ljetnje noći", "Deveti pakleni krug ili Per Gint, ti lažeš", "Aruro ui" ("Veličanstveni uspon i pad Artura Uia", "Albertine u čekaonici policijskog ljekara i druge.

Almin Suljević, govoreći o svom radu, smatra da su njegove predstave rađene na konceptu multimedijalne režije gdje se radiofilm i video koriste kao aktivno sredstvo komunikacije s publikom, ali i glumcima na sceni.

Rođen je u Kaknju 1965. godine gdje je završio Prvu gimnaziju, a nakon toga je  diplomirao i magistrirao  multimedijalnu režiju u Bergenu (Norveška), a također je diplomirao i na Pedagoškom  fakultetu. Radio je kao profesor na Univerzitetu u Bergenu, gdje je trenutno zaposlen u Školi za kulturu.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.