2.5.2019. 16:45
0
Banja Luka se upisala na listu gradova koji su obilježili Svjetski dan džeza
U prisustvu više stotina poklonika džeza, koje ni kiša nije omela da uživaju u vrhunskom muzičkom događaju, 30.aprila u Banjoj Luci je održana je manifestacija „DžezRez000“, a organizatori najavljuju još veći broj učesnika naredne godine.

Onima koje ništa nije spriječilo da budu u banjalučkoj „Bašti sljezove boje“ neobična džezerska noć ostat će u pamćenju po odličnoj svirci banjalučkih bendova, kiši koja je rominjala i sjajnoj atmosferi.

Ovacijama je pozdravljena video poruka Quincy Jonesa koji se prisjetio koncerta u Banjoj Luci, te izrazio zadovoljstvo što je dio banjalučke džez priče i što je kompozicija poznatog saksofoniste Phila Woodsa „Banja Luka“ lajtmotiv manifestacije. „My love for Banja Luka...“, riječi su Quincy Jonesa.

Muziciranje je počelo laganim džezom u izvedbi „Fluteta“ a potom nastavljeno džez standardima u izvedbi Tamburaškog orkestra Banja Luka, te poznatih autorica Vanje Mišić i Sanje Zelić.

Kompozicija „Banja Luka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića i izvedbi Policijskog orkestra MUP RS pozdravljena je dugim aplauzom, a prisutnima se nevjerovatnim muziciranjem i izvrsnim vokalom predstavio Jazz Blese Band.

Potom je uslijedila gitarska čarolija koju su publici priredili Vladimir Tubić i Aleksandar Mihić.

U kasnim večernjim satima predstavila se Duško Šobat Group, a publiku je potpuno opčinila autorska muzika ovog benda koji se predstavio novim gitarskim temama. Sve je upotpunio, potpuno neočekivano, banjalučki džezer Boris Relja, koji, inače, živi u Kanadi, i sasvim slučajno se obreo na prvoj banjalučkoj džez smotri.

Kratko je muzicirao sa Duško Šobat Group i Sanjom Zelić, a organizatorima manifestacije, Udruženju „REZ“ i Fondaciji EPK Banja Luka 2024, izrazio je iskrene čestitke i podršku. -Veoma me raduje što sam ovakav događaj doživio u Banjoj Luci - rekao je Relja ne skrivajući oduševljenje muziciranjem Duško Šobat Group i cjelokupnom organizacijom.

Priznanje za izuzetan doprinos razvoju džez scene u Banja Luci namijenjeno pijanisti Milanu Saviću, koji nije bio u mogućnosti da dođe, primio je gitarista Stefan Tešanović. Podršku manifestaciji dali su brojni banjalučki muzičari i poklonici kvalitetne umjetničke muzike koji nisu krili oduševljenje što je „Bašta sljezove boje“ vraćena pod okrilje kulture.

Osnivač Udruženja „REZ“ Saša Berendika je zahvalio prisutnima na podršci i još je još jednom iznio osnovnu ideju „DžezReza“, a to je da bude mjesto susreta izvođača iz različitih sredina.

-Prisustvo Borisa Relje na nultom „DžezRezu“ shvatili smo kao znak da smo na pravom putu. Očekujemo već naredne godine više banjalučkih muzičara koji žive i stvaraju u inostranstvu da daju svoj pečat  'DžezRezu' donoseći nam sa različitih strana svijeta međunarodni predznak - rekao je Berendika.

Predsjednik Fondacije EPK Banja Luka 2024 Marko Bilbija istakao je značaj kandidature u smislu razvoja kulturne scene i kreativnih scenarija, a osvrćući se na „DžezRez000“ rekao je da je uvjeren je da je ovo početak jednog velikog međunarodnog džez festivala.

Ovaj događaj uputpunili su i studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci – Nikolina Đekanović, vokal i Mario Nikolić, klavir, kao i izložba Slobodana Rašića Bobare o temi „Bašta sljezove boje“.

Organizatori Svjetskog dana džeza u Banja Luci su Udruženje "REZ" i Fondacija EPK pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka, dok je video poruku Quincy Jonesa obezbijedila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.