2.1.2020. 13:45
0
Crvena džamija: Dokaz njemačke tolerancije iz 18. stoljeća
Da Republika Njemačka ima duboke korijene liberalizma i tolerancije spram drguoga i drugačijeg pokazuje Crvena džamija u vrtovima palače, u njemačkom gradiću Schwetzingenu.

Gradnja džamije počela je 1779. A završila 1785. godine. Crvena džamija najveći je kompleks orijentalnog stila u to doba u zemljama koje govore njemački jezik i dio je najnovijeg dijela Schwetzingenovih vrtova.
 
U unutrašnjosti su ugrađeni elementi mavarsko-islamskog arhitektonskog stila. Središte džamije je okrugla kupola obrubljena kvadratnim bočnim sobama. Pod se sastoji od mramornih mozaika. 
 
Schwetzingen džamija rijetko je korištena za islamske usluge. Možda je uzrok i činjenica da je vrlo malo muslimana u to vrijeme živjelo u Njemačkoj. 
 
Ipak, kao molitveni prostor koristili su je 1870/71. zarobljeni francuski vojnici iz francuskih - muslimanskih kolonija. 
 
Džamija ima dva minareta. Na vanjskim zidovima - kao i na stropu kupole - nalaze se kaligrafije sa ajetima iz Časnog Kur'ana ili izreke. Dijelom su ajeti i izreke pisani i na njemačkom jeziku.
 
Crvenu džamiju projektovao je dvorski arhitekta Nicolas Pigage. Džamija je preživjela i najteža vremena njemačke historije, doba fašizma i Hitlera. 
 
Od 1970. godine rađene su rekonstrukcije na cijelom kompleksu palače Schwetzingen prema planu održavanja, a 1990. godine započeta je obnova kako unutrašnjosti tako i vanjskog izgleda džamije, koja je završena 2007. godine. 
 
Savezna pokrajina Baden-Württemberg uložila je oko 10 miliona eura u obnovu ove džamije. 
 
Džamija sa palačom pretvorena je u muzej koji svakodnevno od proljeća do kraja jeseni posjećuju turisti iz cijelog svijeta.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.