17.1.2020. 21:20
0
Otvorena izložba 'Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020'
Muzej Hercegovine Mostar organizirao je u petak izložbu pod nazivom "Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020", povodom 43. godišnjice pogibelji Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke muzejska "Džemal Bijedić", koja prikazuje hemeroteku, telegrame sućuti, reportaže, pjesme te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Kustosica, povjesničarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikoga značaja.

-Na izložbi je postavljeno 18 panoa te fotografije Tita i Jovanke kako odaju posljednju počast obitelji Bijedić. Također prikazan je dio od 10. tisuća telegrama koji je prispio obitelji Bijedić, naistaknutijim ličnostima društveno političkoga života Jugoslavije i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, kao što su telegram iz SAD predsjednika Geralda Forda, telegram od kraljice Margaret od Danske te kraljice Elizabete itd.- istakla je Gaštan Bešo.

Džemal Bijedić je bio istanuti jugoslavenski i bosansko-hercegovački političar. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći, 18. siječnja 1977. godine. Jedan od dva javna sveučilišta u Mostaru nosi njegovo ime.

Izložba će u Muzeju Hercegovine ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.