17.1.2020. 22:25
0
Pariški muzej Louvre zatvoren zbog protesta protiv penzione reforme
Pariški muzej Louvre zatvoren je u petak dok deseci demonstranata blokiraju ulaz u muzej kako bi osudili planove francuske vlade da reformira penzioni sistem.

Izložba radova Leonarda Da Vincija kojom se obilježava 500. godišnjica smrti italijanskog genija koja je postavljena u Louvreu također je zatvorena zbog blokade, saopćio je muzej.

Nekoliko desetaka demonstranata, uključujući i neke uposlenike Louvrea, izvelo je proteste nakon apela nekoliko ljevičarskih sindikata protiv Macronovih planiranih promjena sistema penzionisanja, za koje tvrde da će „sniziti svima penzije“.  

To je prvi put otkako je protestni pokret pokrenut 5. decembra da su Louvre i Leonardova izložba zatvoreni. Oko 30.000 ljudi obiđe muzej svakoga dana.

Neki snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljutite posjetioce kako zvižde demonstrantima, iskazujući razočarenje.  

Višesedmični štrajkovi i protesti blokirali su javni saobraćaj i prekinuli su rad škola, bolnica, sudova, pa čak i operskih kuća i Eiffelovog tornja.

Iako je broj demonstranata značajno manji od pokretanja protesta, željeznički saobraćaj širom zemlje i rad metroa u Parizu danas su prekinuti, prenosi Associsted Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

Louvre
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.