27.5.2020. 15:45
0
Kanton Sarajevo sljedeće sedmice isplaćuje 300.000 KM Zemaljskom muzeju
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić posjetio je danas Zemaljski muzej, gdje je razgovarao sa direktorom Mirsadom Sijarićem, kao i uposlenicima ove ustanove. Jedna od tema sastanka bio je neriješen status Zemaljskog muzeja, te teško finansijsko stanje u kojem se nalazi.

„Javnosti je poznato da uposlenici muzeja imaju minimalne plate i da čak i te sramotno male plate ne dobijaju već mjesecima. Upravo je ovo razlog zbog kojeg sam insistirao da grant za Zemaljski muzej postane operativan odmah nakon usvajanja Rebalansa budžeta KS. Prva uplata muzeju bit će izvršena već naredne sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način ćemo omogućiti isplatu barem dijela plata“, istakao je Alikadić.

Ministar je napomenuo da u Rebalansu budžeta za 2020. godinu Vlada KS nije umanjila izdvajanja za Zemaljski muzej.

„Evidentan je pad dotacija federalnog i državnog nivoa vlasti, dok se izdvajanja iz budžeta KS povećavaju iz godine u godinu. Mislim da bi i ostali nivoi vlasti trebali ozbiljnije pristupiti rješavanju problema kulturnih ustanova“, rekao je.

Ministar Alikadić je najavio analizu potreba svih ustanova sa neriješenim statusom.

„Dokle ide višegodišnji nemar države najbolje govori podatak da se ni broj uposlenih u tim ustanovama ne slaže sa podacima iz Poreske uprave. Mi ćemo već u junu finalizirati podatke i imat ćemo jasnu sliku potreba tih ustanova, kao i sredstava koja dobijaju iz kantonalnog budžeta. No, ponavljam, Kanton Sarajevo ne može sam brinuti za status Zemaljskog muzeja. Potrebna nam je saradnja svih nadlaženih institucija“, zaključio je.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.