29.5.2020. 12:54
0
Fazlić: Publika se zaželjela pozorišta, a glumci scene
Nakon više od dva mjeseca Pozorište mladih Sarajevo otvara vrata za publiku. Tako će večeras s početkom u 18 sati te u nedjelju 31. maja s početkom u 11 sati na sceni ove pozorišne kuće publika moći gledati lutkarsku predstavu "Tobija", autora Zdeneka Floriana u režiji Marija Drmaća.

Ovo će ujedno biti prva i druga repriza ove predstave koja je premijeru imala pred samo zatvaranje Pozorišta, te kako kaže v.d. direktora Pozorišta mladih Ismir Fazić, kad im je odobren rad nekako je logično bilo da ova predstava bude ta koja će se igrati prva.

-Publike nećemo imati kao što smo navikli. Prema ograničenjima i uputama, u našu salu može da stane 50 gledalaca, a kapacitet je 250 mjesta - navodi Fazlić.

Kaže da je bio skeptičan kad je riječ o ponovnom povratku publike u pozorišta, ali su već nakon prve vijesti o ponovnom otvaranju, karte za oba termina rasprodane te se razmišlja o tome da se u nedjelju otvori još jedan termin.

-U svim ovim ružnim vremenima ima nešto i pozitivno. Publika se vjerovatno zaželjela pozorišta -ističe Fazlić, dodajući da su i glumci željno iščekivali povratak na scenu.

U Pozorištu mladih počele su i probe za novu predstavu koja će govoriti o onome što nam se dešavalo, civilnoj zaštiti, virusu, pandemiji i ostalom pod radnim naslovom "Ništa nas ne smije iznenaditi“, koju režira Aleš Kurt koji je i autor teksta u saradnji sa Nejrom Babić.

Premijera ove predstave mogla bi biti u septembru.

-Kulturne institucije su rebalansom budžeta oštećene. Uzeta su im značajna sredstva. Tako je to kod nas nekako po tradiciji. Prvo ide kultura i obrazovanje. Tako smo mi podnijeli najveći teret - ocijenio je Fazlić.

Kad je riječ o planiranim programima, najavljuje da će se pokušati realizovati sve što je i ranije bilo u planu. Prije svega zato što ova teatarska kuća ove godine obilježava i 70 godina postojanja.

-U planu je i štampanje monografije Pozorišta mladih. Da li će uspjeti ove godine, vidjećemo, imamo obećanje resornog ministra. Projekt je spreman i konkurisaćemo na javni poziv i nadam se da ćemo uspjeti. Ipak smo institucija koja postoji 70 godina, iako mi volimo reći 'jer smo mladi', tek nam je 70 godina - podvukao je Fazlić.

Autor monografije i urednik je Dubravka Zrnčić-Kulenović sa autorskim timom iz Pozorišta mladih, a u monografiji će se, između ostalih, naći i tekstovi Nermina Tulića, Dine Mustafića, Aleša Kurta…

Pozorište mladih će sezonu pokušati produžiti do kraja juna ako bude uslova. Prema sadašnjim planovima, repertoar za juni bi se sastojao od predstava u kojima nema nekog fizičkog kontakta među glumcima.


(Fena)

Pozoriste
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.