10.10.2020. 15:20
0
Hana - film koji govori o problemima mladih
Kratki igrani film "Hana" autorice Ornele Čolić, nastao u produkciji Udruženja za mentalno zdravlje "Menssana" i koprodukciji BHRT-a, prikazan je u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Film je snimljen u januaru ove godine u okviru projekta "Mentalno zdravlje u kadru" Udruženja "Menssana" i govori o školskoj djeci koja su svakodnevno izložena i prolaze kroz nasilje i razne pritiske te psihička stanja koja utiču na njihov razvoj, učenje i sam život. 

Autorica filma Ornela Čolić istakla je da je film nastao jer se ukazala potreba da se više posveti problemima da se progovori o maloljetničkoj  delikvenciji, nasilju među vršnjacima, depresiji, samopovređivanju mladih. Također je podsjetila da je i prema podacima iz Ministarsva obrazovanja Kantona Saraveo zabilježen val samopovređivanja kod djece.

- Nadam se da smo svjesni koliko je bitno da od što ranije dobi djeci posvetimo što veću pažnju da ne bi neki "mali" problemi postali veliki. Hana je djevojka koju glumi Amina Bašić koja je prošla sve to – znači to se dešava mladim ljudima. Ona je jedna mlada dama koja je prošla i kroz vršnjačko nasilje i kroz depresije i sve ono što smo i mi prolazili kad smo bili mladi. S tim da oni imaju i Internet, neko globalno selo u kojem se ni mi najbolje ne snalazimo a kamoli mladi - kazala je Čolić.

Predsjednik Udruženja "Menssana" Remzija Šetić istakao je da se projektom „Mentalno zdravlje u kadru“ pokušalo spojiti mentalno zdravlje i umjetnost kaji bi se kod mladih a i nastavnog osoblja i roditelja potakla i razvijala svijest o značaju mentalnog zdravlja adolescenata. On je istakao da film obrađuje važnu temu o mladim ljudima koji često kasno dolaze tražiti pomoć.

Jedan od glumaca u filmu Aleksandar Seksan istakao je da film govori o onome sa čime se roditelji susreću u životu svoje djece. O njihovom sukobu sa samim sobom, s odrastanjem, s okolinom. Sa vremenom u kojem živimo a koje je vrlo okrutno.

- Mi smo malo kao narod začahureni. Ne volimo da puno pričamo o stvarima koje se dešavaju. Jer to sve je stid. Kad pođemo od banalnih stvari. Kad se pojavila korona bilo je strah ili stid ljude da kažu da su oboljeli. Mi se moramo osloboditi ograda. Početi glasnije da govorimo o stvarima koje nas tište - kazao je Seksan.

Mlada glumica Amina Bašić govorila je o svom iskustvu s vršnjačkim nasiljem koje je uslijedilo jer se dječaku iz škole nije svidjelo kako se oblači, pa je pretukao i za to dobio samo sniženo vladanje.

Direktorica Dramske akademije “Helen O’Grady" Arma Tanović Branković govorila je o o značaju umjetnosti, art terapije i glume u rješavanju problema s kojima se mladi susreću.

Film Hana biti će distribuiran u osnovne i srednje škole. Također će sutra biti prikazan na BHRT-u.

(FENA) 

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.