19.8.2018. 14:00
0
Naredne sedmice novo ročište u slučaju "Pravda"
Novo ročište u slučaju "Pravda" zakazano je za naredni petak, 24. avgusta. Akcija „Pravda“ provedena je u novembru 2016. godine. Kantonalni sud u Sarajevu optužnicu je potvrdio 11. oktobra 2017. godine protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica, ali suđenje još uvijek nije počelo. Odgađano je tri puta.

Prvooptuženi u ovom slučaju Alija Delimustafić, nekadašnji ministar policije RBiH nalazi se u pritvoru od aprila 2017. godine. Delimustafićev advokat Ifet Feraget podnio je žalbu početkom avgusta da se njegovom branjeniku ukine mjera pritvora.

Delimustafiću se na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem tih krivičnih djela stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić pobjegla je u Hrvatsku uoči akcije hapšenja, a Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još uvijek nije donijelo odluku da je izruči Bosni i Hercegovini. Sutkinja Fazlagić ima i državljanstvo Republike Hrvatske. Također, bh. pravosuđu je nedostupan i Jusuf Škrijelj. Kada je nakon hapšenja pušten na slobodu, pobjegao je iz BiH.

Ovo je prvi slučaj u BiH u kojem je optužnicom obuhvaćen ovoliki broj lica i pravnih subjekata (do akcije Zadruga, u kojoj nakon višemjesečne istrage, nije podignuta nijedna optužnica).

Advokat Feraget kazao je da je sudija Husein Delalić potvrdio optužnicu u slučaju Pravda iako nije izvršio pregled i popis dokaza, što je naknadno zatraženo iz Tužilaštva KS. Dokazi su navedeni na 300.000 stranica.

Rok za okončanje ovog predmeta je tri godine. Jedna godina već prolazi bez ijednog održanog ročišta. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.