22.1.2020. 15:30
0
Suđenje u slučaju Delimustafić nije počelo ni treću godine od potvrđivanja optužnice
Od oktobra 2017. godine kada je potvrđena optužnica protiv Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RBiH i još 37 fizičkih i osam pravnih lica suđenje na Kantonalnom sudu još uvijek nije počelo. Postupak je razdvojen u odnosu na jedno lice, a još se nije desilo da se na zakazanom ročištu pojave svi optuženi.

Bivša glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić najavljivala je u slučaju „Delimustafić“ šleper dokaza, ali do danas su samo dodavane nove optužbe na ionako obiman predmet. Tužilaštvo KS moglo je potpisati sporazume o priznanju krivice, a da se sudi onima za koje su imaju „šleper dokaza“. 

Optužnicu je potvrdio sudija Husein Delalić koji nije ni otvorio kutiju sa dokaznim materijalom na 300.000 stranica. Ročišta u ovom slučaju s obzirom na veliki broj optuženih odgađana su skoro dvadesetak puta. Slučaj koji zvanično nije ni počeo već je porezne obveznike koštao milione maraka. Prije izvjesnog vremena sud je uveo praksu obavještavanja branilaca telefonom o odgodi ročišta. 

Delimustafić je osumnjičen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM. Bivša sutkinja Lejla Fazlagić nalazi se u Hrvatskoj, a zahtjev za njeno izručenje BiH nikada nije potpisao ministar pravosuđa Republike Hrvatske niti postoji zakonski rok za to.

Akcija Pravda u kojoj je uhapšen Delimustafić provedena je u novembru 2016. godine.  

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Alije Delimustafića, Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića, Vojka Đokića i pravnih osoba Cenex GROUP d.o.o Sarajevo, CONSULTANS d.o.o Sarajevo, EX LINE GROUPd.o.o Istočno Sarajevo, CENTRALEXPORT d.o.o. Istočno Sarajevo, CENEX INŽENJERING d.o.o Sarajevo, CENEX d.o.o Istočno Sarajevo, EXLINE d.o.o Istočno Sarajevo i MINAS CO d.o.o Sarajevo i to zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.