15.11.2019. 8:21
0
Slučaj Memić: Vještaci prezentiraju nalaz saobraćajnog vještačenja
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti održan nastavak suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su optuženi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

Danas će biti prezentiran nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke koji su utvrđivali da li je uopšte bilo saobraćajne nesreće. Od ranije je poznato da nije utvrđena kontakt tačka između navodnog vozila i pješaka (Dženana Memića i Alise Mutap) što otvara sumnju da se uopšte dogodila saobraćajna nesreća. 

I druga vještačenja koja su vršena u ovom slučaju otvorila su sumnju da je Memić povrede zadobio u naletu vozila. Tako je vještak medicinske struke Hamza Žujo ostavio mogućnost da je povreda na glavi Dženana Memića mogla nastati i od udarca nekim kocem. Dva saobraćajna vještačenja koja je radilo Tužilaštvo (Ševal Kovačević) i odbrana (Mirsad Kulović) potpuno su oprečna. Dok je Kovačević tvrdio, a što je demonstrirao tokom prezentiranja nalaza na sudu, da je Memića vozilo udarilo u debelo meso i nogu i da je odbačen osam metara, vještak Kulović utvrdio je da nisu ispunjeni parametri da bi se moglo govoriti o saobraćajnoj nesreći. Oštećenja koja su nastala na kombiju na štoku vrata, prema tvrdnji vještaka mašinske struke Jasmina Bijedića nisu mogla nastati od udarca u glavu, a naročito ne u brzini oko 50 km na sat. Pritom, Dženan Memić nije imao povreda po donjem dijelu tijela, a što prvo strada u naletu vozila na pješaka. 

To je bio dovoljan osnov sumnje i za Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Igor Todorović da donesu oslobađajuću presudu. U potpunosti je odbačen nalaz vještaka Kovačevića kao paušalan, nedorečen, neutemeljen. Protiv Ševala Kovačevića porodica Memić podnijela je krivičnu prijavu, a u više navrata zatražili su i njegovo razrješenje sudskog vještaka saobraćajne struke. 

Vrhovni sud FBiH ukinuo je oslobađajuću presudu te vratio predmet na ponovno odlučivanje uz naredbu za ponavljanjem saobraćajnog vještačenja. Prilikom izrade nalaza vještaci su izlazili na lice mjesta u Veliku aleju gdje je u večernjim satima 8. februara 2016. godine mladić Dženan Memić zadobio povrede pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima od kojih je preminuo 15. februara. S njim u društvu bila je i Alisa Mutap neposredni svjedok događaja 8. februara. Vještacima saobraćajne struke pridružio se i vještak medicinske struke kako bi nalaz bio što detaljniji. Upravo ovaj nalaz dat će odgovore na brojna pitanja, ali i način stradanja mladića. 

Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić koja je proširena na veći broj lica.    

Advokat porodice Memić Ifet Feraget u očekivanju nalaza vještaka iz Banja Luke kazao je da on ne može biti drugačiji od onog koji je dao prof.dr. Mirsad Kulović.

“A on je rekao da ne postoji niti jedan parametar koji bi morao postojati da bi se moglo govoriti o saobraćajnoj nesreći. Postoje tu neki vrlo značajni detalji koji će šokirati javnost, da li će biti potvrđeni u ovom nalazu, to ćemo vidjeti, ali mi ćemo istrajati i to dokazati“, kazao je Feraget. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.