19.12.2019. 10:00
1
"Svaki dan me neko može ubiti ili raniti, ili da ja nekog ranim. Dok smo bili u Audiju na nas je ispaljeno 30 metaka. Ne možemo biti dobri ako si mi ubio prijatelja"
FOTO: Dnevni Avaz
Pripadnici MUP-a TK uhapsili su prije dva dana više osoba u okviru akcije kodnog naziva "Scarface", a na teret im se stavlja nekoliko krivičnih djela, između ostalog i reketarenje. Među njima je i Beriz Kabilović, koji je od ranije poznat policiji.

Prema informacijama iz TK, osim Kabilovića u ovoj akciji su uhapšeni još Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Amir Lisičić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić.

Upad policije tokom nastupa Rade Manojlović

Krajem novembra ove godine, Kabilović je privođen prilikom otvaranja njegove diskoteke u Tuzli, ali je nedugo nakon privođenja pušten na slobodu. Beriz Kabilović, žestoki momak iz Tuzle, priveden je u novembru na otvorenju vlastite diskoteke „Grande Club“ u hotelu Tuzla.

Kabilović je, naime, uhapšen oko tri sata ujutro kada su u klub upali specijalci i nekoliko inspektora. Objekat hotela bio je opkoljen, a na otvaranju objekta je pjevala poznata srbijanska folk pjevačica, Rada Manojlović.

Kabilović je, kako je tada pisao Dnevni Avaz, negodovao kada su ga policajci namjeravali pretresti, što je potvrdio njegov branilac, tuzlanski advokat Bakir Hećimović.

"Moj klijent je tražio da mu predoče nalog, te je zahtijevao prisustvo advokata. Na kraju je uhapšen, jer je odbio naredbu policijskog službenika. Poznato mi je da je odveden u policijske prostorije, gdje je zadržan sat vremena, nakon čega je pušten na slobodu. Epilog je da ga nizašta ne terete, niti krivično niti prekršajno. Uglavnom nije bilo nijednog elementa za bilo kakvo krivično djelo", rekao je tada njegov advokat za Avaz.

S druge strane, policijski izvori navode da su u klubu, nakon upada specijalne policije, pronašli nekoliko paketića za koje se sumnja da je u njima bio kokain, te da nije utvrđeno kome pripadaju. Također, Avaz je pisao da su policajci imali operativna saznanja da se u diskoteci nalazi nekoliko istaknutih članova automafije s Pala, te da je to bio dodatni razlog da se uđe u objekat.

Međutim, unutra od Paljana niko nije pronađen, mada se u objektu prije dolaska policije nalazio Davor Ninković, jedan od optuženih u predmetu „Volan“, koji se u Sudu BiH vodi protiv pripadnika automafijaške grupe. Ninković pripada sarajevskoj grupi automafijaša, dodaje Avaz.

Tokom racije, kako je pisao Avaz, uhapšeno je još nekoliko muškaraca koji su se nalazili u klubu. Među njima su i dvojica poznatih tuzlanskih biznismena čiji identiteti nisu saopćeni. Također, nepoznato je s kakvim se optužbama oni suočavaju.

Protiv Beriza Kabilovića u Tužilaštvu TK je otvoren predmet i zbog napada na inspektora Adnana Okanovića koji je radio na predmetu protiv njega. On se 22. februara ove godine predao Tužilaštvu TK nakon što je za njim raspisana međunarodna potjernica. Mjesec i po kasnije pušten je iz pritvora bez mjera zabrane.

Ispovijest Beriza Kabilovića

Nezvanični "vladar" tuzlanskog podzemlja Beriz Kabilović, kako ga je svojevremeno nazvao Avaz koji je radio s njim intervju, često je glavna tema crne hronike u BiH. On je prekinuo  šutnju i pričao o nerasvijetljenim likvidacijama, sačekušama koje je preživio, godinama robijanja i sukobu s Mersedom Hadžićem, poznatijim kao Mirso Švicarac. Mnogi njegovi prijatelji su po zatvorima ili pod zemljom, ispričao je Kabilović prije nekoliko mjeseci za Avaz.

"To je opasan život i ja sam ga sam odabrao. Svjestan sam posljedica. Svaki dan mogu očekivati da me neko ubije, rani, ili da ja nekoga ranim. Također, moraš biti svjestan da te u svakom momentu mogu uhapsiti, pa evo i sada, dok pričam s tobom. Prije ili kasnije, dođeš u situaciju da moraš na nekoga pucati. U podzemlju si ti u suštini uvijek u mat-poziciji, pitanje je samo želi li Bog da preživiš. Da imaš top kraj sebe, kad je sačekuša, ti se ne možeš odbraniti. To su stvari koje teško možeš izbjeći, kada neko odluči da te likvidira, teško da ti tu nešto možeš učiniti. Kreneš, evo, sada autom i neko zapuca na tebe, samo te sreća može spasiti, rijetko ko preživi, ali, eto, ja jesam, posrećilo mi se", rekao je svojevremeno Kabilović za Avaz.

Njegovim teškim ranjavanjem 2014. godine u Tuzli započeo je rat s ekipom žestokog momka Mirse Švicarca, koji posljednjih godina rjeđe dolazi u Tuzlu.

"S Mirsom Švicarcem nikada nisam imao lični sukob, ali on je imao problem s mojim ljudima, gdje je poginuo jedan moj drug. Kao čovjek nisam mogao prijeći preko toga. Ne možemo mi biti dobri ako si ti ubio mog prijatelja. Da bi se taj sukob pojačao, policija izaziva i pravi te situacije da bismo se mi međusobno počistili. Taj nedužni momak koji leži u zatvoru zbog mog ranjavanja je njegov bratić. Uvjerili su me da pomislim da iza svega stoji Mirso. Bio sam u to uvjeren i postupao sam tako", rekao je Kabilović.

On dalje kaže da je pripadnik suparničkog klana u njega i njegovog prijatelja dok su bili u Audiju ispucao 30 metaka.

"Kako ti da se zaštitiš, to je klasična sačekuša, sami Bog me je spasio. Suđeno mi je bilo da preživim, ja barem tako vjerujem. Na početku nisam znao ko je pucao. Kasnije su do mene došle informacije od jednog policajca koji je bio na visokoj funkciji. Kazao mi je da je presreo razgovor da ovaj mali što je pucao na mene poziva Mirsu Švicarca i govori mu "Završio sam posao". Uvjeravali su me tada da to ne mogu koristiti kao materijalni dokaz jer su ga nelegalno prisluškivali".

"Predočili su mi neke slike da kažem da je to on. U to vrijeme sam jednostavno nasjeo. Kasnije se ispostavilo da taj mali nema veze s pucnjavom i sada mi je krivo. To mi je tada podmetnuto da bi se izazvao sukob. Sto posto rade na tome da se mi počistimo međusobno"
, rekao je Kabilović za Avaz.

Službenici MUP-a TK pomagali kriminalcima

Podsjećanja radi, sedmomjesečna istraga pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prethodila je hapšenju 13 osoba na području Tuzle. Njima se na teret stavlja niz krivičnih djela, među kojima su i ubistva. Također, postoje informacije da su među pomagačima imali službenike MUP-a TK.

"Ovo je dosad najsloženija aktivnost koju smo mi provodili u cilju prikupljanja dokaza, a jučer i danas policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su po nalogu Kantonalnog tužilaštva izvršili pretrese na više od 50 lokacija na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom slobode je lišeno 13 osoba, a dvije osobe su lišene slobode ranije i nalaze se u pritvoru. Trenutno jedan broj osoba nam nije dostupan jer se po našim informacijama ne nalaze na području naše države”, rekao je jučer direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Korman je kazao da su svi uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Scarface” zbog postojanja osnovane sumnje da su na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije počinili krivično djelo organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima ubistvo, dva krivična djela ubistva, pokušaj ubistva, iznuda, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, pripremanje krivičnog djela, pranje novca i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

"Prilikom pretresa osoba oduzeti su mobilni aparati, telefonske kartice, prenosni uređaji, laptopi, računari, određena količina droge, novac, bankovne kartice, dokumentacija u vezi sa navedenim krivičnim djelima, 20 putničkih motornih vozila, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela", rekao je Korman.

Konkretno o krivičnim djelima ubistva Korman nije mogao govoriti zbog istrage koja je još uvijek u toku. Precizirao je da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je ovladala Tuzlom i nekim gradovima i općinama kantona, a njeni članovi od ranije su poznati policiji.

"Imamo informacije da je određeni broj osoba iz Uprave policije MUP-a TK s njima na određeni način sarađivao. Nakon što se ovaj dio završi mi ćemo sa strane Uprave policije MUP-a TK krenuti prema tim osobama da li kroz krivičnu ili disciplinsku odgovornost, vidjet ćemo na osnovu prikupljenih podataka", kazao je Korman.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.