27.4.2016. 12:35
0
Muzika pomaže bebama da progovore
Studija američkih naučnika koji su pratili ponašanje dojenčadi u igri muzičkim ritmovima, pokazala je da muzika pomaže bebama da progovore, prenose mediji.

Usporedili su grupu s dvadesetero devetomjesečnih beba koje su učile reproducirati muzičke ritmove udarajući rukom o bubanj s 19 njihovih vršnjaka koji su se istodobno igrali drugim igračkama, poput automobila ili kockica.

Naučnici su ustanovili da je aktivnost dijelova mozga zaduženih za prepoznavanje vokalnih i muzičkih značajki - auditivnog korteksa i prefrontalnog korteksa kod djece iz muzičke grupe bila veća nego kod onih koji su se igrali kockicama i automobilma.

Obje su moždane regije važne za koncentraciju i održavanje pozornosti.

"Ovo je prva studija provedena na sasvim maloj djeci koja upućuje na to da izloženost glazbenim ritmovima u ranoj životnoj dobi može poboljšati sposobnost prepoznavanja jezičnog ritma", objasnila je naučnic s Instituta za učenje i znanost mozga sveučilišta u Washingtonu, Christina Zhao, koja je vodila istraživanje.

"Stimulacija muzikom u ranoj životnoj dobi ima dugoročno bolji učinak na kognitivne sposobnosti", rekla je Zhao.

"Da bi bebe progovorile najprije moraju naučiti prepoznavati tonove i ritmove", objasnila je suautorica studije Patricia Kuhl, objasnivši da je sposobnost percepcije zvuka "važna kognitivna sposobnost" te da "mogućnost njezina ranog poboljšanja ima dugoročan učinak na učenje".

Jezik, poput muzike ima snažne ritmičke karakteristike, ističu naučnicii. Tako ritam slogova pomaže u razlikovanju zvukova te omogućuje da se razumije što neko govori. A mogućnost uočavanja razlika među zvukovima pomaže bebama da prije nauče govoriti, objasnili su.

Da bi to dokazali naučnici su tokom mjesec dana organizirali dvanaest petnaestminutnih druženja dvadesetero djece u laboratoriju zajedno s roditeljima koji su vodili i nadzirali njihove aktivnosti. Roditelji su u ritmu trotaktnih dječjih pjesmica udarali ritam. Sedam dana po završetku muzičkih sastanaka kod sve djece iz muzičke grupe zamijećene su snažnije moždane reakcije, koje su pokazale da te bebe bolje prepoznaju promjene ritma nego djeca iz druge grupe.

Rezultati studije objavljeni su u Proceedings of the National Academy of Sciences.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.