11.6.2019. 15:50
0
Upozorenje pedijatara: Ne pokrivajte kolica pelenom, može biti opasno
U ljetnjim mjesecima roditelji će, da bi zaštitili bebe od sunca, nerijetko prekriti kolica pelenom ili gazom kako bi bebi stvorili sjenku, ali pedijatri upozoravaju da na taj način samo mogu pogoršati stvar, pa čak i do te mjere da beba pretrpi toplotni udar i dehidrira.

Kada kolica prekrijemo vazduh prestaje da cirkuliše i temperatura u njima se opasno penje. Švedski pedijatar, Svante Norgren izjavio je za novine Svenska Dagdbladet kako i najtanja tkanina prebačena preko kolica može u njima stvoriti opasne uslove za bebu.

Novine su testirale njegovu teoriju i pokazalo se da je u nepokrivenim kolicima koja su 90 minuta bila na suncu temperatura bila 22 stepena, a u pokrivenim kolicima za pola sata narasla je na 34 stepena, dok je nakon sat vremena bila 37 Celzijusovih stepeni.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.