4.8.2019. 16:15
0
Kako izgleda proslava rođendana za djecu u Muzeju: Torta, ali i korisna radionica za djecu u Zemaljskom muzeju
Jedan od sadržaja koji nudi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslava rođendana za djecu u muzeju, a interes za takvu vrstu događaja sve je veći.

- Proslave rođendana u muzeju, kao sadržaj koji nudimo, počele su u maju 2016. godine. S obzirom na zaista veliku zainteresovanost za ovaj program, nastavili smo ga do danas. Proslava rođendana u muzeju, osim jednosatne edukativne radionice, podrazumijeva i kasniji boravak i posluženje u muzeju. U zavisnosti od vremenskih prilika, pripreme se stolovi i stolice u Botaničkoj bašti ili u muzejskoj učionici, roditelji pripreme posluženje i tortu, te se druženje učesnika nastavi - kazao je Feni načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

Prema njegovim riječima, edukativnu radionicu "Potraga za blagom", koja je zapravo timsko istraživanje muzejskih izložbi u sva tri odjeljenja, prilikom kojeg koristeći istraživačke mape učesnici tragaju za odgovorima na pitanja koja se u mapama nalaze, počeli su razvijati ranije.

Provode to u saradnji sa izviđačkim odredom Igman 92, imajući u vidu sličan koncept učenja najmlađih izviđača, pčelica i poletaraca o orijentaciji u prirodi, koji podrazumijeva korištenje lozinki, šifrarnika, znakova i pitanja.

- Radionicu "Potraga za blagom" koristili smo više puta i za rad s odraslima, čak nekoliko puta i za team buildinge različitih firmi. Za te smo prilike svakako prilagodili težinu pitanja u posebno dizajniranim istraživačkim mapama - istakao je Avdić.

Broj učesnika ovog programa je ograničen na 15. U slučaju većeg broja učesnika, radi se u grupama, a koriste se mape u kojima je za svaku grupu redoslijed zadataka drugačiji.

- Ovaj program smo razvili u želji da kroz njega pokušamo privući i odgojiti novu muzejsku publiku. Dijete koje muzej zapamti po rođendanskoj proslavi i zajedničkom zabavnom istraživanju, sigurni smo naš je budući redovan posjetilac i kada odraste - mišljenja je Avdić.

Pored ovog programa, s obzirom na savremene muzeološke trendove i opredijeljenost za kreativni rad sa publikom, Avdić ističe da su razvili i druge edukativne programe, kao što su: Noć u muzeju, Noć istraživača, Priče iz izložbe, Mala škola muzeologije, Muzej u koferu, Arheolog i ja, U svijetu igre, Grnčarsko kolo, Čudesni svijet insekata i mnoge druge, prilagođene različitim afinitetima i uzrastima.

Kada je u pitanju posjeta Zemaljskom muzeju, Avdić naglašava da se ona povećava iz godine u godinu, odnosno da prepoznaje pozitivan trend.

- Naši najčešći posjetioci su djeca predškolskog i školskog uzrasta, te turisti za vrijeme ljetne turističke sezone. Kada su u pitanu turisti, iako ne vodimo posebnu evidenciju o porijeklu posjetioca, niti praktikujemo diferenciranu cijenu s obzirom na to, možda bih mogao procijeniti da su ove godine to u najvećoj mjeri posjetioci iz zemalja Arapskog poluotoka, zatim slijede posjetioci iz Kine, te bosanskohercegovačka dijaspora. Nakon što smo završili projekat "Hagada - bliže vama", povećan je i broj stranih turista iz cijelog svijeta, a posebno iz SAD, koji nas posjećuju prvenstveno u namjeri da vide Sarajevsku hagadu - kazao je.

Istakao je da ga najviše raduje kada prepozna djecu koja su učestvovala u njihovim edukativnim programima, a nakon toga se u muzej vraćaju sa svojim djedovima ili nenama, odnosno bakama.

- U narednom periodu možete očekivati nove izložbene postavke, na kojima trenutno radimo, Botanički vrt u sasvim novom ruhu nakon što završimo njegovu iluminaciju, te nove edukativne programe koje pripremamo za uvijek dobrodošle posjetioce našeg muzeja - najavio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH Samir Avdić.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.