3.9.2019. 12:30
0
Majci utvrđena moždana smrt, beba rođena 117 dana kasnije
Majci iz Češke, čiji identitet nije otkriven, kratko nakon što je dovezena u bolnicu utvrđena je moždana smrt. Ljekari su se odmah počeli boriti da spase njeno dijete.

Međutim, 15. avgusta, protiv svih prognoza, carskim je rezom rođena beba teška 2,13 kg i duga 42 centimetra, čime je postavljen novi rekord u tom postupku, objavila je Univerzitetska bolnica u Brnu. 

Rekli su da je 117 dana, koliko su je održavali na životu, postupak pun potencijalnih komplikacija, vjerovatno, rekord za najduže umjetno održavanu trudnoću majke čiji je mozak mrtav.

Majci, čiji identitet nije otkriven, moždana smrt utvrđena je kratko nakon što je dovezena u bolnicu. Ljekari su se odmah počeli boriti da spase njeno dijete.

Stavili su 27-godišnju ženu na umjetno održavanje života da sačuvaju njenu trudnoću, pa čak i redovno pokretali njene noge kako bi simulacijom hodanja pomogli djetetov rast, prenosi Avaz. 

Nakon poroda u 34. sedmici trudnoće, s prisutnim suprugom i ostalim članovima porodice, ljekari su zaustavili sistem održavanja na životu i dopustili joj da umre.

- To je, zaista, bio izniman slučaj kad se cijela porodica držala skupa jer bez njihove podrške i njihovog interesa nikad ne bi završilo na ovaj način - rekao je novinarima Pavel Ventruba, voditelj odjela za ginekologiju u bolnici.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.