30.11.2016. 19:53
0
Znate li koja je mana najbolja za posao?
Jedno od najskliskijih pitanja na razgovoru za posao je: “Koje su vaše najveće mane”, a poslodavci ga sve češće serviraju u različitim verzijama.

Jedna od najdomišljatijih je: “Šta nikako ne volite kod sebe”. James Reed, direktor jedne britanske kompanije za savjetovanje pri zapošljavanju i autor knjige “101 pitanje na razgovoru za posao kojih se više nećete bojati”, kaže da nismo dužni odgovarati na takva pitanja, piše “24sata“…

Došli ste na intervju za posao, a ne na razgovor o privatnom životu – pojašnjava Reed i napominje da je u situacijama kad vam postave ovakvo pitanje najbolje ostati hladan i zalijepiti si neku najčešću ljudsku manu koja neće imati nikakav uticaj na posao. Poprilično dobar odgovor je tvrdoglavost, koja često može proći i kao vrlina. Odmah možete nabrojiti i nekoliko “pravih” vrlina – navedite primjer iz prijašnjeg radnog iskustva kad je ta vrlina utjecala pozitivno na neke poslovne odluke.

Reed pojašnjava da većina poslodavaca postavlja ovakva pitanja zato što želi iskušati granice potencijalnih zaposlenika ili otkriti najskrivenije mane. Zanimljiv savjet podijelio je i Larry Bodine, urednik stranice lawyers.com. On predlaže da oni hrabriji na pitanja odgovore protupitanjem, kao primjerice: “To je zanimljivo pitanje. Zašto ste me to pitali?” ili “Vrlo ću vam rado odgovoriti na to pitanje, ali možete li mi reći kako je to povezano s poslom?”.

Igrajte na sigurno

Nemojte reći: “Često se uzrujam ako nešto ne napravim onako kako sam planirao”, nego malo izokrenite konstrukciju rečenice te recite: “Često se borim s perfekcionizmom i u posljednje vrijeme učim smireno odraditi posao.”

(Merima Druškić/24sata)

ManaPosao
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.