26.2.2020. 12:15
0
Izbjegnite greške pri pranju odjeće
Često vam se dešava da iz mašine izvadite odjeću koja nije dobro oprana i pritom pomislite da vaša mašina polako otkazuje.

To može biti jedan od razloga, ali nije često to slučaj. Moguće je da sve vrijeme perete odjeću na pogrešan način. 

Većina ljudi odjeću pere tako da u mašinu utrpa sve što je prljavo i opere nekim univerzalnim programom. Ako odvojite malo vremena i sortirate odjeću te odvojite bijele stvari od tamnih ili šarenih, izaberete odgovarajući deterdžent i pravu temperaturu pranja, dobit ćete mnogo bolje rezultate.

Prljavu odjeću podijelite na bijele i tamne stvari. Ako niste sigurni koji pravilan program pranja da izaberete, pozovite ovlašteni servis i sebi to pribilježite ili pročitajte u upute koje ste dobili kada ste kupili veš-mašinu.

Prije stavljanja odjeće u mašinu, pregledajte i ispraznite sve džepove, sve što se može otkopčati, otkačiti - prouzrokovati eventualni kvar. Nikad ne pretrpavajte mašinu, jer možete oštetiti bubanj, a i rezultati pranja neće biti onakvi kakve očekujete.

Uvijek odaberite program i temperaturu pranja koji odgovaraju najosjetljivijim odjevnim predmetima koje ste stavili u mašinu.

Za manje prljavu odjeću koristite 30-40 stepeni, a do 95 stepeni za jako prljavu odjeću. Kada perete sintetičke materijale, ne biste smjeli prati na temperaturi većoj od 50 stepeni, a vunene na maksimalno 40 stepeni i uz centrifugu s najmanjim brojem obrtaja.  Vrlo je važno da uvijek pročitate upute za pranje odjeće na etiketama.

Ovisno o tome od kojih su materijala napravljene, ovisi i način pranja torbi. Umjetnu kožu očistite s malo sapunice i vlažnom krpom. Platno i pamuk perite u veš-mašini. Za osjetljive kožne torbe postoje posebna sredstva i maramice za čišćenje i njegu predmeta od kože.




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.