17.7.2016. 17:38
0
Centralna banka Turske: Poduzete mjere zaštite finansijske stabilnosti
Centralna banka Republike Turske saopštila danas da će bankama u toj zemlji omogućiti neograničenu dnevnu likvidnost kako bi osigurala stabilnost finansijskog tržišta nakon ugušenog pokušaja državnog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

"Centralna banka će osigurati bankama potrebnu likvidnost bez limita. Stopa provizije na dnevnu likvidnost banaka će biti nulta", navodi se u saopštenju Centralne banke Turske. 

Ovaj potez je uslijedio nakon što je u petak navečer američki dolar skočio na rekordno visoku vrijednost u odnosu na tursku liru. Nakon pokušaja državnog udara vrijednost dolara se popela u odnosu na liru na 3,05, što je skok od pet posto i najveća razlika u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Iz Centralne banke je saopćeno da će biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se zadržala finansijska stabilnost u Turskoj, kao i da će biti pomno praćeno kretanje cijena na tržištu. 

I zamjenik turskog premijera zadužen za ekonomska pitanja Mehmet Simsek je poručio da su makroekonomski temelji Turske stabilni i da nema mjesta za zabrinutost. 

I on je u poruci javnosti posredstvom društvene mreže Twitter istakao kako turske institucije poduzimaju sve neophodne mjere kako bi se zadržali pozitivni ekonomski trendovi u Turskoj. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.