9.9.2016. 20:10
0
MMF o aranžmanu za BiH: Ekonomski program ima za cilj i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru
Novi trogodišnji kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan 608 miliona dolara, predstavlja pomoć vlastima BiH da sprovedu ambiciozne reforme, naveli su u petak iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će imati pristup trogodišnjem Proširenom aranžmanu MMF-a u vrijednosti od 608 miliona dolara prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility - EFF) za podršku stvaranju konkurentnije ekonomije koja može privući investicije i otvoriti nova radna mjesta u privatnom sektoru.

"Iako je ekonomija Bosne i Hercegovine nastavila da se oporavlja od globalne krize i u 2015. godini dostigla stopu rasta BDP-a od preko 3 posto, te iako je njen budžet bio gotovo izbalansiran u 2015. godini, zemlja još uvijek zaostaje za drugim zemljama u regionu kada je u pitanju približavanje Zapadnoj Evropi. Uprkos nedavnom oporavku, dohodak po glavi stanovnika i dalje je na nivou od samo jedne četvrtine dohotka u zemljama Evropske unije. Preveliki javni sektor, s jednim od najviših nivoa zaposlenosti u javnom sektoru u istočnoj Evropi, je potisnuo produktivnu javnu potrošnju za infrastrukturu. Zemlja je imala poteškoće da obezbijedi finansiranje sa međunarodnih tržišta", navodi se u saopćenju Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a.

Podsjećaju da ekonomski program vlade, koji je dobio podršku MMF-a, ima tri glavna cilja.

"Prvo, poboljšanje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija, otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru i povećanja potencijala ekonomije za rast. Drugo, poboljšati kvalitet vladine potrošnje kako bi bila u funkciji poticanja rasta. Treće, očuvanje finansijske stabilnosti i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka", poručili su iz MMF-a.

Program sa MMF-om, odobren 7. septembra 2016. godine, omogućuje dodatnu finansijsku pomoć Svjetske banke, Evropske unije, i drugih međunarodnih partnera kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da izvrši preobražaj svoje ekonomije.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.