15.9.2019. 16:00
1
Trenutni dug BiH prema MMF-u je 308 miliona KM
Trenutni dug Bosne i Hercegovine prema Međunarodnom monetarnom fondu iznosi ukupno 126. 825.000 u specijalnim pravima vučenja (SDR) ili oko 308 miliona kada se preračuna u konvertibilne marke.

Po najnovijim podacima Centralne banke BiH, taj dug odnosi se u potpunosti na EFF prošireni finansijski aranžman, koji BiH ima sa MMF-om za period od 2016. do 2019. godine.

Podaci Centralne banke pokazuju i da BiH više nema dug prema ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji po osnovu bilo kojeg od ukupno 4 stendbaj aranžmana koji su joj odobravani u prethodnom periodu, počev od 1998. godine.

Ukupno je od tada MMF-u otplaćeno oko 2,24 milijardi KM. 

Poslednji, četvrti stendbaj aranžman MMF-a za BiH odobren je u septembru 2012, a BiH je na osnovu njega povukla ukupno 422.750.000 u specijalnim pravima vučenja, što danas iznosi nešto više od milijardu konvertibilnih maraka. Posljednju ratu ovog duga BiH je otplatila ovog ljeta, odnosno 2. jula.

Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bilansu. Sredstva za aranžman se obezbjeđuju iz opštih izvora pod uslovima koje članica dogovara sa MMF-om kroz program reformi koje se definišu u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici i Pismu namjere članice. 

Stand-by aranžman odobrava Izvršni odbor MMF-a. Uobičajeno je da aranžman traje dvije godine i tri mjeseca, sredstva se odobravaju fazno u tranšama (ratama kredita), a svaka tranša se otplaćuje u osam jednakih kvartalnih rata. Odobrenju tranše prethodi pregled koji vrši misija MMF-a o ispunjenosti uslova i ostvarenom napretku u skladu sa dogovorenim programom reformi za prethodni period. 

EFF je prošireni finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bilansu. 

Sredstva za aranžman se obezbjeđuju iz opštih izvora pod uslovima koje članica dogovara sa MMF-om kroz program reformi koje se definišu u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici i Pismu namjere članice. EFF aranžman odobrava Izvršni odbor MMF-a. Uobičajeno je da aranžman traje tri godine (najviše 4 godine), sredstva se odobravaju fazno u tranšama (ratama kredita), a svaka tranša se otplaćuje u dvanaest jednakih polugodišnjih rata. Odobrenju tranše prethodi pregled koji vrši misija MMF-a o ispunjenosti uslova i ostvarenom napretku u skladu sa dogovorenim programom reformi za prethodni period.

(Patria / Haris Ahbabović)

MMFDugBiH
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.