8.12.2019. 10:39
0
"S Razvojnom bankom dogovoreno je otvaranje dvije povoljne kreditne linije, među njima jedne za podršku poljoprivrednicima"
Vlada Federacije BiH donijela je, na protekle dvije sjednice, nekoliko odluka od izuzetnog značaja za poljoprivrednike. Na sjednici održanoj prije desetak dana u Sarajevu usvojen je Budžet FBiH za 2020. godinu u kojem planirana sredstva za podršku poljoprivredi iznose 87 miliona KM, što je povećanje za više od 18 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kaže da su ovim povećanjem budžetska izdvajanja za poljoprivredu u Federaciji BiH dostigla zadovoljavajući nivo za stvaranje boljih uslova za bavljenje poljoprivredom i zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima.

 - Osim toga, Vlada Federacije je u Program javnih investicija 2020.-2022. uključila Program ruralnog razvoja čija je vrijednost 209 miliona KM. Na raspolaganju poljoprivrednika bit će i grant sredstva IFAD-a i sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od preko 20 miliona KM. S Razvojnom bankom dogovoreno je otvaranje dvije povoljne kreditne linije, među njima jedne za podršku poljoprivrednicima koji žele koristiti bespovratna sredstva EU. Veća izdvajanja za poljoprivredu omogućit će nam povećanje podrške u određenim proizvodnjama, kao i uključivanje nekih novih vrsta proizvodnji u Program poticaja. Dio sredstava bit će usmjeren u investicije neophodne da povećamo konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda i, u konačnici, smanjimo još uvijek veliki trgovinski deficiti u ovom sektoru - rekao je Dedić.

On je u petak održao prvi sastanak sa poljoprivrednicima na kojem se, između ostalog, razgovaralo o najboljim načinima raspodjele ovih sredstava.

- Ima određenih sugestija sa terena i radit ćemo na tome da što veći broj njih ugradimo u Program poticaja i Pravilnik za narednu godinu. U javnosti je neko vrijeme vladala percepcija da su poticaji neka vrsta socijalne pomoći, no trebamo imati na umu da poljoprivreda nije samo trošak. Vrijednost poticane poljoprivredne proizvodnje sa nivoa FBiH u prošloj godini iznosila je oko 240 miliona KM i dio toga novca se kroz PDV, doprinose zaposlenih i druge obaveze vratio u budžet. Za poljoprivredu vezan je i veliki broj radnih mjesta - naglasio je ministar.

Također, Vlada Federacije je u četvrtak u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Izmjenom precizirano je da izdvajanja za poljoprivredu moraju iznositi od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvataju doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

- Dosadašnja formulacija je stvarala nedoumice oko toga radi li se ovdje samo o prihodima ili primicima budžeta u koja spadaju krediti i zaduženja. Sad tačno znamo u kojem rasponu treba da se kreću izdvajanja za poljoprivredu, te da se, pri trenutnoj visini budžeta, radi o iznosu između 68 i 135 miliona KM. Time smo stvorili pretpostavke da kako rastu prihodi Federacije, raste i njihov dio uložen u poljoprivredu - zaključio je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.