2.1.2020. 11:31
0
Blagojević: Jačanjem privrede RS zaustaviti negativne trendove iz prošle godine
Otežani uslovi poslovanja i smanjena privredna aktivnost obilježili su 2019.godinu, zbog čega u Privrednoj komori Republike Srpske (RS) apeluju na provođenje neophodnih mjera kako bi se zaustavili negativni trendovi.

Potrebno je realizovati mjere, koje se odnose na jačanje konkurentnosti privrede RS, stavljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cijelini, reformu i modernizaciju javne uprave i intenziviranje socijalnog dijaloga svih partnera - istakao je u razgovoru za Fenu portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević.

Industrijska proizvodnja u tom bh.entitetu, u periodu januar-juli 2019. godine, smanjena je za 12,2 posto, u odnosu na isti period 2018., zaposlenost u industriji je smanjena za 0,3 posto, a zabilježen je negativan trend i vanjskotrgovinske aktivnosti, gdje je usljed smanjene tražnje iz inostranstva došlo do pada ukupnog obima razmjene za 7,3 posto. Izvoz je za deset mjeseci u minusu za 3,2 posto, a uvoz za 10,3 procenta.

Na drugoj strani evidentan je rast prosječnih plata poslije oporezivanja (neto plata), koja je u periodu januar-oktobar 2019. godine, iznosila je 910 KM.

Prosječna neto plata za period januar-oktobar 2019. godine iznosila je 902 KM, što predstavlja realno povećanje od 5,5 posto u odnosu na isti period 2018..

-Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo s činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila - kaže Blagojević.

Aktuelni trendovi poslovanja u RS posljedica su niske konkurentnosti privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

- U narednom periodu ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, te svih parametara vanjskotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u kojem će povaćano učešće imati industrija - pojašnjava Blagojević.

Također, potrebne su i mjere za poreska i neporeska rasterećenja, prvenstveno, kroz smanjenje ukupne stope poreza i doprinosa na 52 posto, što je u RS bilo do 2009. godine.

U entitetskom budžetu neophodno je, kaže, obezbijediti dodatna sredstva podrške, kreirati sistemske mjere u cilju zaustavljanja odliva radne snage i rješavanja problema nedostatka radnika s odgovarajućim kompetencijama.

Osim reforme sistema obrazovanja, kroz prilagođavanje zahtjevima i potrebama privrede, domaća privreda mora ući u proces digitalizacije, a pretpostavke za to su donošenje strateških dokumenata i akcionih planova kojima će se definisati pravci razvoja digiralizovane ekonomije RS.

-Posebnu pažnju moramo posvetiti tehnološkom napretku proizvodnih procesa, kroz nabavku savremene opreme i uvođenju modernih tehnologija - naglasio je u razgovoru za Fenu portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević.


(Fena/Admir Oručević)

RSPrivreda
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.