27.4.2020. 16:30
0
U Centralnu banku BiH još nije stigao nikakav dopis, sredstva od MMF-a čekaju na računu
Ministar finansija i trezora ovlašten je za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a 24. aprila, ali još uvijek nisu donijeli odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Danas su ministri imali telefonsku sjednicu, ali su razgovarali samo o odobravanju leta iz Istanbula. 

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačio je sredstva u iznosu od 330 miliona eura prema Centralnoj banci BiH još prošle sedmice, ali kako nam je potvrđeno u Centralnu banku BiH nije došla nikakva potrebna dokumentacija.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da promisornu notu dostavi Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a sredstva koja budu povučena na temelju toga bit će raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH, u skladu s potpisanim Pismom namjere.

Da bi fiskalni agent države BiH, odnosno Centralna banka BiH raspodijelila novac entitetima i po ranije utvrđenim procentima raspodjele potrebno je da se dostavi relevantna dokumentacija. 

No, i u CBBiH čekaju zvanične korake Ministarstva finansija kako bi mogli reagirati.

MMF je prije odobrio i uplatio novac Centralnoj banci, nego što će Centralna banka, zbog političkih previranja, raspodijeliti novac u BiH. Kako tvrdi ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19.

Međutim, upravo je sporna ova stavka zbog čega na sjednici nije bilo potrebnih glasova.

„Ministar Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvaćanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka, nego se isključivo radilo o finansiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo.

Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča", saopćeno je ranije iz kabineta Vjekoslava Bevande.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.