5.4.2021. 19:10
0
Vlada FBiH u četvrtak donosi novu odluku o kontroli cijena hrane i goriva
Predstavnici Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH održali su danas u Sarajevu sastanak o provedbi prošlosedmične Vladine odluke o neposrednoj kontroli cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge prizvode.

Kako je rečeno nakon sastanka, saglasni su da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana, kako ne bi poslovali s gubicima. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je na konferenciji za medije kazao da je na sastanku bilo riječi o evaluaciji implementacije nedavne Odluke Vlade FBiH o pripisivanju mjera neposredne kontrole cijena i utvrđivanju maksimalne visine marži, na način da se ona optimizira kako niko ne bi bio na gubitku.
 
- Odnosno, da amortizacija negativnih ekonomskih uticaja zbog pandemije COVID-19 bude izbalansirana, da bude na optimalnom nivou - naveo je Vujanović.
 
Po njegovim riječima, zaštita životnog standarda naših građana, u ovom slučaju je zaštita više od 93.000 uposlenih, konkretno 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo. Napomenuo je da taj sektor „hrani izravno, dominantno i neizravno, više od pola miliona naših građana“
 
- Razgovor je bio konkretan i otvoren, da se dođe do optimalnog rješenja, da se optimizira postupanje na terenu. Ono će biti prezentirano na narednoj redovnoj sjednici Vlade FBiH i bit će predmet odlučivanja Vlade FBiH - kazao  je ministar Vujanović.   
 
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan, te da su vrlo otvoreno razgovarali. 
 
- Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka ne odgovora, nije prihvatljiva za naše članice koje se bave veletrgovinom, trgovinom i proizvodnjom – naveo je Smailbegović i izrazio nadu da će doći do rezultata, da se koriguje ova odluka na način da bude prihvatljiva bar u nekom minimumu posebno za trgovce.
 
Napomenuo je da je sljedeća sjednica Vlade FBiH u četvrtak, te se nadaju da će korigovana ili optimirana odluka biti u četvrtak i „da će ona biti prihvatljiva, primjenjiva“.   
 
Predstavnici Vlade BiH i Udruženja poslodavaca FBiH dogovorili su se da će se redovno sastajati i analizirati ovu situaciju, kako bi se vidjeli efekti, pa da se eventualno prave neke korekcije tih odluka.

(Patria)

Vlada FBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.