14.2.2024. 10:13
0
Ofanziva Ryanaira na region: BiH u samom vrhu
Ryanair, Air Serbia, Pegasus Airlines, easyJet i Wizz Air ove će ljetne sezone u odnosu na prošlu dodati najviše kapaciteta među avioprevoznicima na tržištima bivše Jugoslavije.

Budući da ljetna sezona 2024. počinje za nešto više od mjesec i po dana, 30. marta, mnogi prevoznici tek trebaju dovršiti svoje planove.

Međutim, postojeći nivoi kapaciteta i promjene daju dobar pokazatelj ko će dodati najviše mjesta i stoga ponuditi najviše kapaciteta u usporedbi s prošlom godinom.

Na prvom mjestu je Ryanair koji će ovog ljeta biti najbrže rastuća aviokompanija u regiji. Prevoznik će dodati nevjerojatnih 1,4 miliona sjedala, što će rezultirati povećanjem od gotovo 50 posto u odnosu na ljeto 2023.

To dolazi u trenutku kada se niskobudžetni prevoznik priprema otvoriti novu bazu u Dubrovniku i pokrenuti nove letove iz Zadra, Zagreba i Sarajeva ovog ljeta.



Tokom nadolazeće ljetne sezone Ryanair će najviše raspoloživih kapaciteta imati na liniji Zagreb – London Stansted, zatim na liniji Memmingen – Banja Luka, potom Dubrovnik – Stansted i Dubrovnik – Dublin.

Na drugom mjestu je Air Serbia koja će ovog ljeta dodati gotovo 390.000 dodatnih sjedala u svojoj mreži na temelju postojećeg rasporeda. Rast uglavnom dolazi zbog povećanja frekvencija na brojnim rutama, kao i preko desetak destinacija pokrenutih tokom druge polovine prošlog ljeta koje su u mreži od samog početka ove sezone.

Ukupno će kapacitet porasti za 11,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Aviokompanija ima najviše sjedala na letovima između Beograda i Tivta, a slijede linije iz glavnog grada Srbije za Podgoricu, zatim Pariz, kao domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2024., te Zürich, prema podacima Ex-Yu Aviation News.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.