31.3.2024. 22:23
1
Njemačka je smanjila ovisnost o ruskom plinu i sada će zatvoriti elektrane na ugalj
FOTO: EPA
Sedam elektrana na ugalj u Njemačkoj zatvorit će se u narednih nekoliko dana.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, njemačka vlada je uključila pet elektrana kako bi se izborila sa nestašicom plina tokom zime, istovremeno pokušavajući smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Do sada je tih pet elektrana ugašeno, a još dvije bi trebalo da budu zatvorene u dogledno vrijeme.

Pet fabrika nalazilo se u rajnskom rudarskom okrugu u zapadnoj Njemačkoj, u blizini grada Kelna, a radile su u Grevenbroich-Neurath i Bergheim-Niederaussem. Druge dvije fabrike nalaze se u Jänschwaldeu u istočnoj državi Brandenburg, u blizini glavnog grada Berlina.

Planovi Njemačke da smanji oslanjanje na ugalj u borbi protiv klimatskih promjena potkopani su ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru 2022. Njemačka i druge evropske zemlje nastojale su smanjiti svoju ovisnost o ruskom gasu u mjesecima nakon rata, što je dovelo do porasta cijena energije.

Kako bi smanjila ovaj negativni učinak, njemačka vlada odlučila je produžiti vijek trajanja nekih termoelektrana na ugalj i privremeno ponovo pokrenuti druge zatvorene elektrane. Berlin je također odgodio zatvaranje nekoliko nuklearnih elektrana kao nepredviđenu mjeru. Posljednje tri nuklearne elektrane zatvorene su u aprilu prošle godine.

Sada kada je zima gotova, Nijemci ne predviđaju bilo kakve poremećaje u sigurnosti snabdijevanja električnom energijom ako bi zatvorili elektrane na ugalj.

Ovo je korak u pozitivnom pravcu što se tiče strategije smanjenja štetnog uticaja gasova staklene bašte.

"U svjetlu pogoršanja klimatske krize, zatvaranje elektrana na ugalj važna je mjera za smanjenje stakleničkih plinova", rekla je zastupnica stranke Zelenih Kathrin Henneberger u saopćenju.

Ona je rekla da su zatvaranja "veliki uspjeh za klimatsku pravdu i događaju se kao priznanje naše istorijske i globalne odgovornosti da ispunimo naše klimatske ciljeve".

(Erna H.) 

NJEMAČKA
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.