14.10.2019. 16:49
0
Reditelj objasnio najjeziviju scenu iz Jokera
I dok se domaći filmski kritičari, režiseri i dramaturzi spore oko umjetničke vrijednosti Jokera, naša publika je, poput svjetske, apsolutno oduševljena filmom.

Pojedini libertarijanci su uputili pozitivne kritike ovom "modernom ljevičarskom remek-djelu", a mnogi prognoziraju da će film na dodjeli Oscara doživeti uspjeh kakav su nekad imali Titanic ili Gospodar prstenova.

Kako i dalje traju kino projekcije i čitav medijski buzz, režiser Todd Phillips je za "The New York Times" obrazložio jednu od najjezivijih scena filma, prenosi Noizz.rs.

Radi se o sceni u kojoj Joaquin Phoenix pleše sam u toaletu, a pored objašnjenja simbolike, reditelj je otkrio i to da je scena nastala spontano - Phoenixovom improvizacijom i mijenjanjem scenarija.

Prema incijalnom planu trebalo je da Artur, odnosno Joker, uđe u toalet i sakrije pištolj, pa da onda gleda svoj odraz u ogledalu, zapitan nad tim što je uradio. Međutim, ni Toddu ni Phoenixu se taj slijed nije činio logičnim, te je sat vremena prije snimanja Todd pustio kompoziciju Hildur Gudnadotir, koja je i radila score za film. Joaquin je mahinalno krenuo da pleše uz tu muziku, upravo u tom toaletu gdje je bio sam sa Toddom, dok je 250 članova ekipe čekalo ispred.

Oboje su znali da je to to, da je Artur jedna od onih osoba koje imaju muziku u sebi, ali da prilikom plesa izlazi i Jokerov mrak. Tako je i soundtrack postao integralni dio filma.

Video objašnjenja za nedjelju dana je dobio više od tri miliona pregleda, a neki su ostavljali komentare da je scena plesa poput njegovog rođenja, dok su drugi citirali Nietzschea.


(Amila Alijagić)

FilmJoker
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.