5.1.2021. 14:01
0
Film Jasmile Žbanić do 10. januara na Ondemand.kinomeetingpoint.ba
Film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić zbog velikog zanimanja bit će dostupan za gledatelje u cijeloj Bosni i Hercegovini i zemljama regije do 10. januara online na platformi kina Meeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

To ostvarenje o Srebrenici dostupno je do 10. januara ekskluzivno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba gledateljima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Sloveniji.

"Quo Vadis, Aida?", bh. kandidat za nagradu "Oscar" za najbolji strani film, višestruko je nagrađivan.

Film je osvojio specijalno priznanje na 37. Jerusalem Film Festivalu, dvije nagrade na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj: Kristalnu strijelu za najbolji film, kao i nagradu publike. Na Antalija Film Festivalu u Turskoj, "Quo Vadis, Aida?" je dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film, dok je na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu dobio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju žensku ulogu. Nagrađen je i na 21. Arras film festivalu u Francuskoj, gdje je dobio Grand Prix “Zlatni atlas” za najbolji film, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week: za najbolji film, najbolju rediteljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).Film je Screen Daily uvrstio u Top 10 filmova 2020. godine po izboru kritičara Allana Huntera.

Radnja filma se događa u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a.

U glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba dostupni su i filmovi "Pun mjesec" Nermina Hamzagića (u cijelom svijetu), "Mare" Andree Štake (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska) i "Otac" Srdana Golubovića (Bosna i Hercegovina, Slovenija), saopćeno je iz kina Meeting Point.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.