13.4.2017. 15:47
0
U susret najvećoj utakmici bh. fudbala
Najveća utakmica bh. fudbala igra se u subotu na stadionu Grbavica. Željezničar i Sarajevo će 110. put odmjeriti snage u prvenstvu i odlučiti ko je glavni u gradu.

I ovaj, kao i mnoge prethodne derbije, obilježava napeta atmosfera. Naime, nezadovoljni brojem ulaznica koje su dobili za subotnji derbi (1.090), navijači Sarajeva odlučili su bojkotovati utakmicu što će sigurno utjecati i na samu atmosferu. Nema sumnje da će Željini navijači ponovo napraviti sjajan spektakl, ali bez najvećih protivnika na drugoj strani derbi gubi svoj prepoznatljiv značaj ne samo u BiH, već i mnogo šire.

Željezničar i Sarajevo imali su lošu uvertiru u vječiti derbi. U prvim utakmicama polufinala Kupa Željo je poražen u Širokom, dok je Sarajevo na Koševu odigralo samo 1:1 protiv Mladosti, što će, nema sumnje, ostaviti utjecaja na raspoloženje igrača oba kluba pred najveću utakmicu ova dva kluba.

S druge strane, važnost utakmice, odnosno borba za naslov prvaka države, stavlja obavezu pred igrače oba kluba da što prije zaborave jučerašnje neuspjehe. Posljednjih nekoliko derbija završeno je bez pobjednika i golova, što pred igrače Plavog i Bordo kluba stavlja dodatni teret da navijačima napokon prirede igru kakva se i očekuje u derbiju.

U međusobnim duelima Željezničar trenutno ima jednu pobjedu više (32-31), dok je 46 derbija završilo bez pobjednika. Ukupna gol razlika na strani je Sarajeva (124:122). Ako računamo i Kup utakmice Željezničar i Sarajevo su ukupno odigrali 124 utakmice.

Prva zvanična prvenstvena utakmica odigrana je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici u kojoj je Sarajevo slavilo sa ubjedljivih 6:1, dok je Željo uzvratio pobjedom od 3:2 na Koševu već u aprilu naredne godine. 

Iako posljednjih nekoliko utakmica nije opravdalo epitet derbija, ova dva kluba su u historiji odigrala veliki broj utakmica kojih se navijači s oduševljenjem sjećaju. Kada je u pitanju postratni period, dvije najveće utakmice su, bez sumnje, ona prva na Grbavici u maju 1996. godine nakon reintegracije naselja Grbavica i finale za prvaka BiH na Koševu 1998. godine kada je Željo golom Hadisa Zubanovića u posljednjim trenucima utakmice stigao do prvog naslova prvaka BiH. Od tada se za navijače Željezničara 5. juni zove Zubandan. 

Najbolji strijelci u vječitim derbijima su Dželaludin Muharemović iz Želje i Asim Ferhatović iz Sarajeva, koji su postigli po šest golova. 

Ono što je sigurno jeste da, bez obzira na formu i stanje na tabeli, u derbijima nema favorita. Tako će biti i u subotu na Grbavici. 


(Patria/Admir Oručević)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.