3.1.2020. 18:50
0
Iz kuće bh. fudbala odgovorili Sindikatu profesionalnih fudbalera BiH
U prethodnom periodu često smo svjedočili otvorenim pismima i raznim saopćenjima od Samostalnog sindikata profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH) u kojem se kritizira, poziva ili proziva Nogometni savez BiH, piše u saopćenju iz kuće bh. fudbala koje prenosimo u cijelosti.

- Analizom napisanog se može konstatirati da se radi o aktivnostima koje imaju populistički karakter s nepotpunim ili totalno pogrešnim informacijama i s klasičnom zamjenom teza. NSBiH je opredijeljen za dijalog sa svim subjektima, pa i sa SPFBiH po pitanjima unapređenja bh. fudbala u cjelini, ali na otvoren, transparentan, provjerljiv i zakonom utvrđen način. 

Otvoreno je pitanje da li je trenutni SPFBiH po zakonu legitimni predstavnik koji predstavlja nogometaše/fudbalere sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine? Da li ova organizacija ima kredibilitet u zakonom predviđenom reprezentu interesnih grupa koje zastupaju? Upitan je i legitimitet zbog činjenice što nije osigurano punopravno članstvo u međunarodnoj strukovnoj organizaciji? SPFBiH bi trebao biti prvo prihvaćen od strane klubova, koji su direktni poslodavci nogometašima/fudbalerima, kao kredibilan i legitiman partner ili sagovornik pa tek onda sa NSBiH.

Nažalost, zbog navedenih činjenica, moramo konstatirati da se SPFBiH opredijelio za javnu polemiku koja ima za cilj lično promoviranje koja najmanje donosi korist svojim članovima zbog kojih su i osnovani.

Zadnje izdano saopćenje od SPFBiH od 30. decembra 2019. godine, kojim se poziva NS BiH da usvoji prijedloge izmjena i dopuna obrasca ugovora igrača profesionalaca, a sve radi brige za ostvarenje prava igrača. U istom saopćenju se navodi i podatak da navodno određeni broj klubova zaključuje i duple ugovore sa igračima. 

I u ovom saopćenju je potvrđen populizam, pogrešne i nepotpune informacije i zamjene teza. NSBiH je dužan obrazložiti i upoznati javnost sa istinom.  Trenutni standardni obrazac ugovora igrača profesionalca je u cijelosti usklađen sa minimalnim zahtjevima UEFA-e, ECA-e, i FIFPro-a, a isti je rezultat socijalnog dijaloga među navedenim institucijama, te je u cijelosti implementiran od NSBiH kao asocijacije članice UEFA-e. Nadalje, spomenuti obrazac ugovora je usklađen i sa radno-pravnim zakonodavstvom države BiH i njenih entiteta, i kao takav on sadrži sve minimalne obavezujuće elemente. Ugovorne strane isti mogu dopunjavati u skladu sa slobodnim izborom, ali se minimalni zahtjevi moraju poštovati. 

Na taj način su u cijelosti zaštićena prava igrača i kluba. NSBiH ima jasno uspostavljen sistem organa i tijela koji odlučuju u slučaju ugovornih sporova, te kod implementacije pravosnažnih odluka. NSBiH nema dokaza o postojanju duplih ugovora, a ako isti i postoje dobro bi bilo da ih SPFBiH i objelodani. Bez namjere da ulazimo u daljnju polemiku, ovim putem pozivamo sve subjekte da u svojim saopćenjima navode potpune i tačne informacije, iz svog djelokruga djelovanja. Samo zajedničkim snagama i iskrenim odnosom možemo unaprijediti i bh. fudbal - istaknuto je iz NSBiH, piše Avaz.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.