11.8.2020. 14:24
0
Neki su amateri, a neki su pobjeđivali i Manchester United: Upoznajte protivnike bh. klubova u evropskim takmičenjima!
Klubovi iz Bosne i Hercegovine saznali su imena svojih protivnika u evropskim takmičenjima za sezonu 2020/21. Podsjećanja radi, BiH će u Ligi prvaka predstavljati Sarajevo, dok će nas u Evropa ligi predstavljati Željezničar, Zrinjski i banjalučki Borac.

Liga prvaka, FK Sarajevo

Aktuelni prvaci BiH, ekipa Sarajeva, svoje takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona počinje od 1. kola kvalifikacija. Protivnik timu sa Koševa biće prvak Velsa, Connah's Quay Nomads.

Kada je u pitanju ovaj, za nas, manje poznati fudbalski klub, radi se o ekipi koja je nastala prije 74 godine. Najveći uspjeh u Evropi tim je napravio prošle godine kada su iz prvog kola kvalifikacija izbacili škotski Kilmarnock. Vojvodina i Partizan su klubovi iz regiona koji su igrali protiv prvaka Velsa, te su ih oba tima lagano preskočili kao prepreku.

Ekipa je uglavnom sastavljena od nepoznatih fudbalera iz Engleske i Velsa. Najpoznatija imena su Danny Harrison, Danny Holmes i Jay Owen, igrači koji su prije Nomads igrali za niželigaške engleske klubove. Ovaj tim je do sada jednom bio prvak Velsa i to upravo prošle sezone.

Vrijednost tima procijenjena je na svega 600 hiljada eura, a kao najskuplji fudbaler slovi Craig Curran, koji vrijedi gotovo kao pola tima. Menadžer kluba je Andy Morrison, koji je svojevremeno kao fudbaler nastupao za Blackburn Rovers, Manchester City i Crystal Palace.

Kladionice kao apsolutnog favorita vide tim sa Koševa i sve osim prolaza Sarajeva u 2. pretkolo bi bilo prvoklasna senzacija.

Ukoliko bi se tim Vinka Marinovića plasirao dalje, što je za očekivati, u 2. pretkolu Sarajevo bi igralo protiv pobjednika duela Dynamo Brest - Astana. Tu se već radi o mnogo poznatijim i u Evropi uspješnijim ekipama.

Dynamo Brest je klub iz Bjelorusije koji je osnovan prije 60 godina. Klub je tri puta osvojio Kup Bjelorusije, a 2019. godine su bili šampioni svoje zemlje. Vrijednost ekipe je procijenjena na 9,3 miliona eura, a kao najskuplji fudbaler slovi Ukrajinac Oleksandr Noyok, koji vrijedi 1,2 miliona eura.

Najpoznatiji fudbaleri koji trenutno nastupaju za Dynamo su Syarhey Ignatovich, Sergey Krivets, Artem Milevskiy i Yevhen Khacheridi.

Što se tiče Astane, ona je najpoznatija od svih imena. Astana je uspješni kazahstanski klub koji je osnovan prije svega 11 godina. Vrijednost kluba je procijenjena na gotovo 23 miliona eura, a kao najskuplji fudbaler slovi Hrvat Marin Tomasov koji vrijedi 2,8 miliona eura.

Veliki broj internacionalaca sa Balkana upravo igra u Astani, a pored navedenog Tomasova tu su: Nenad Erić, Antonio Rukavina, Uroš Radaković, Žarko Tomašević i Luka Šimunović. Od poznatijih fudbaleru tu su još Runar Sigurjonsson sa Islanda i Pieros Sotiriou sa Kipra.

Astana je šest puta u ovih 11 godina bila prvak Kazahstana. U dva navrata su igrali grupnu fazu Europa lige, a jednom su igrali i grupnu fazu Lige prvaka. Od najvećih pobjeda u Evropi vrijedi istaći trijumfe protiv Celtica, Slavije iz Praga, Rennesa, BATE-a i Manchester Uniteda.

Europa liga, Željezničar

Željezničar ponovo nije imao sreće u žrijebu. Naime, Plavi sa Grbavice će snage odmjeriti sa Maccabi Haifom iz Izraela. 

Maccabi Haifa je dobro poznati klub iz Izraela osnovan prije 107 godina. Bili su 12 puta prvaci Izraela, a posljednjih put 2011. godine. U dva navrata su igrali grupnu fazu Lige prvaka, kao i grupnu fazu Europa lige. Od tih evropskih utakmica vrijedi istaći pobjede protiv Parme, Manchester Uniteda, Olympiacosa, Auxerrea, CSKA Moskve i Steaue iz Bukurešta. 

Ekipa je procijenjena na 14,6 miliona eura, a kao najskuplji fudbaler se vodi kapiten Neta Lavi koji vrijedi gotovo 1,5 miliona eura. Od poznatijih fudbalera tu su još: Trent Sainsbury, Nikita Rukavytsya, kao i reprezentativac Izraela Rami Gershon.

Podsjećanja radi, Željo je već u ne tako davnoj prošlosti igrao protiv klubova iz Izraela i nije se baš dobro proveo. Naime, u kvalifikacijama za Ligu prvaka Željo je teško poražen od Hapoela iz Tel Aviva sa ukupnih 6:0, a godinu dana kasnije isto se dogodilo i sa Maccabijem iz ovog grada (ukupno 8:0).

Europa liga, Zrinjski

Zrinjski je mnogo bolje prošao od Želje u kvalifikacijama za narednu rundu. Naime, mostarski tim će igrati protiv Diffedrdangea iz Luksemburga, kluba koji je osnovan prije svega 17 godina. Najveći uspjeh ovaj tim u Evropi je napravio prije šest godina kada su u kvalifikacijama za Ligu Evrope izbacili holandski Utrecht.

Ekipa je procijenjena na svega 1,8 miliona eura, a najskuplji fudbaler je Andreas Buch koji vrijedi 175.000 eura. Dres ovog kluba nosi i Edin Osmanović, 18-godišnjak porijeklom iz BiH. 

Europa liga, Borac Banja Luka

Banjalučki Borac će u 1. pretkolu igrati protiv Sutjeske iz Nikšića. Radi se o ekipi koja je osnovana prije tačno 100 godina i koja je četiri puta bila prvak Crne Gore.

Što se tiče najvećih pobjeda u Evropi, Sutjeska je uglavnom svoja učešća u Evropi završavala već na prvoj prepreci.

Klub vrijedi gotovo četiri miliona eura, a kao najskuplji fudbaler slovi Damir Kojašević (400.000), nekadašnji fudbaler Sarajeva. Osim njega, među poznatijim imenima tu je još i Aleksandar Šofranac, također bivši fudbaler Sarajeva.

Pripremio: Haris Ahbabović

Bh. klubovi će dobro proći u Evropi ove godine?
Da
Ne
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.