16.10.2015. 16:50
0
Zašto treba češće jesti nar?
Iako se smatra jednom od najljekovitijih voćki uopšte, rijetko kad ga jedemo i koristimo u pripremi jela. Evo zašto bi trebalo malo češće da ga jedemo.
1. Jača imunitet 
Jedna voćka nara zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi zato što se preporučuje redovna konzumacija s ciljem osnaživanja imuniteta, a naročito u vrijeme sezonskih prehlada i gripa.

2. Štiti srce 
U naru se nalaze i antioksidant punicalagin koji povoljno utiču na zdravlje srca i krvnog sistema. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količine lošeg holesterola u organizmu.

3. Razvedrava 
Želite li da promijenite raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće prepuno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina što reguliše mnoge biološke funkcije u tijelu – od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva. 

4. Čuva zube i kosti 
Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

5. Čuvar muškog zdravlja 
Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače djelovanje od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, na primjer, poboljšaće kvalitet sperme, smanjiti mogućnost od dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput e.coli i stafilokoka. 

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.