10.11.2018. 22:35
0
Šta treba da znate o flambiranju?
Flambiranje je kulinarska tehnika koju su osmislili francuski kuvari krajem 19. stoljeća, kako bi u sali za ručavanje fascinirali goste i na taj način ih privukli da ponovo posjete njihov ugostiteljski objekat.

Osim toga što su gosti nagrađeni vizuelnom doživljaju samog flambiranja, ovim jelo dobija i prefinjeniji ukus.

Sam postupak podrazumijeva da se već pripremljeno jelo preliva aromatičnim pićima (sa visokim procentom alkohola), poput voćnih likera ali i konjaka, viskija, ruma, džina i slične žestine, a potom se zapali i tako u plamenu iznese na sto, prenosi CDM.

Ovim načinom pripreme, jela dobijaju specifičan ukus i miris. Mogu se flambirati i slana i slatka jela.

Od slanih đakonija ovom tehnikom najčešće se obogaćuje ukus govedine, divljači i ribe, te se one prelivaju konjakom, viskijem i rumom, dok se poslastice i voće natapaju aromatičnim voćnim likerima. Sam čin preporučeno je izvesti nad jelom posluženim u vatrostalnoj ili porculanskoj činiji.

Alkohol tokom flambiranja ne isparava u potpunosti, nakon što se plamen ugasi, izgori samo 20% njega. Iz tog razloga, osobe koje su osjetljive na alkohol, ili iz zdravstvenih razloga ne smiju da ga unose, moraće da se zadovolje samo vizuelnom predstavom



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.