5.7.2019. 16:39
0
Savjeti za bolje i kvalitetnije čuvanje hljeba i peciva u ljetnim uvjetima
U ljetnim danima često se susrećemo s proizvodima koji na sebi imaju pojavu buđi, iako su u roku trajanja koji je naveden od strane proizvođača. Pored proizvoda od mlijeka i mliječnih prerađevina, posebno su osjetljivi i proizvodi od tijesta. Vlaga, toplota i neadekvatno mjesto držanja često dovode do bržeg kvarenja, bez obzira od koje vrste brašna je proizvod napravljen.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji mogu pomoći da se u vašem domu spriječi kvarenje hljeba i peciva bez fila i punjenja. Pekarski proizvodi se trebaju čuvati na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi ne većoj od 23 stepena. Kako nije uvijek lako osigurati rashlađene prostorije, jedan od načina čuvanja je u platnenoj kuhinjskoj krpi ili platnenoj vrećici, koja će spriječiti stvaranje vlage i samim tim sačuvati proizvod od kvarenja. 

Također, drvena kutija za hljeb, iako je neopravdano izbačena iz standardnog pomoćnog akcesoara kuhinje, najbolje je i najzdravije mjesto za čuvanje hljeba i peciva. Važno je da ove proizvode držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti te od direktnog izvora toplote kao što su štednjak ili pećnica.

Ako imate više hljeba ili peciva nego vam je potrebno za jelo u jednom danu, možete ga zalediti u porcije, upakovano u kese za zamrzivač sa istisnutim zrakom.

Zanimljivo je i da buđ na hljebu ili pecivu predstavlja jedan od znakova da proizvođač ne stavlja prekomjerno konzervanse i aditive za produženu svježinu.

Također, kada kupujete hljeb i peciva, vodite računa i o mjestu na kojem se nalaze u prodavnici. Ako se nalaze na mjestu koje je izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti ili uz direktni izvor toplote, postoji velika mogućnost da se proizvod pokvari unutar navedenog roka trajanja, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

HranaHljeb
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.