1.8.2019. 15:36
0
Zolotić upozorava: Kartonska kutija je hranjivija od pahuljica
Nutricionista Tarik Zolotičć je na svom Facebook profilu objavio vrlo zanimljiv status o namirnici koju svako od nas ima u kući i konzumira.

No, predlažemo vam da pročitate tekst i razmislite.

"Brojne televizijske reklame promovišu žitne pahuljice kao zdrave. Nažalost istina je potpuno suprotna. Žitne pahuljice su velikoj mjeri prerađeni ugljikohidrati prepuni šećera i ostalih nezdravih tvari koje samo hrane patogene bakterije i gljivice u crijevima.

A šta je sa vlaknima?

Vlakno žitnih pahuljica je prepuno fitata-tvari koje vežu esencijalne minerale i izbacuju ih iz organizma.
U jednom od labaratorija za ispitivanje hrane izveden je zanimljiv pokus. Analizirane su hranjive vrijednosti određenih vrsta žitnih pahuljica i kartonskih kutija u kojima su bile zapakovane pahuljice. Analiza je pokazala da su kutije, koje su napravljene od drvne mase, sadržavale više hranjivih tvari od samih pahuljica .

Žitne pahuljice imaju nisku hranjivu vrijednost. Kako bi to nadoknadili, proizvođači im dodaju sintetike oblike vitamina, tvrdeći da ćete konzumacijom jedne porcije pahuljica zadovoljiti dnevne potrebe za tim vitaminima.

No ljudski organizam nije tako jednostavan; napravljen je tako da prepoznaje i koristi prirodne vitamine koji se nalaze u prirodnoj hrani. Tako da sintetički vitamini prolaze kroz probavni sistem i izlaze iz njega bez ikakvog pozitivnog učinka", piše Zolotić.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.