25.8.2016. 14:16
0
"Referendum u RS-u je jedna puka formalnost koja ne znači ništa, pa eto k'o biva, nešto Rusija tu pokazuje zube Balkanu"
Jutarnji list jučer je objavio audio snimak izjave nekadašnjeg premijera Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je za Bosnu i Hercegovinu rekao da je "big shit", odnosno "veliko sr***".

"U BiH je stanje možda još opasnije. To je big shit. Iskreno, nisam optimist za ove naše generale iz BiH koji se sada nalaze u Haagu i kojima se sudi. Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati. Da se ja pitam, a znam da i vi imate mnogo rodbine u BiH jer sam i ja sam porijeklom iz Livna, ja bih ugurao BiH u EU preko reda, kroz prste. Tamo nema reda i poretka. Dodik šuruje sa Vučićem, to su stvari koje se tiču i nas. To se sada prenosi na predsjedničke izbore u Austriji, ne znam da li pratite to. Jedan od kandidata se nada da bi mogao dobiti glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči da se RS otcijepi. Šta ćemo onda mi? Hoćemo li ostaviti Hrvate udružene u BiH sa Bošnjacima? Ma, nećemo! Dakle, zapamtite, imamo posla sa negativcima. To nisu dragi i topli ljudi", rekao je nekadašnji premijer Hrvatske, Zoran Milanović.

Povodom njegove izjave, koja se pojavila jučer u javnosti, danas je za Source.ba portal govorio Dragan Bursać, profesor filozofije, analitičar i kolumnista.

"Izjava jeste tačna samo jedan visoki funkcioner ne bi smio da dopušta sebi da se koristi takvim rječnikom, pogotovo funkcioner susjedne države. To povezivanje Hrvata sa otcjepljenjem RS-a su stare priče koje su stare oko 25 godina. Nije to ništa novo. Ono o čemu se javno šuti, o tome se sada javno progovorilo, tačnije tajno snimilo. Kroz ovu izjavu možemo vidjeti šta misli politička elita Hrvatske o BiH", kaže Bursać na početku razgovora za Source.ba portal.

Ovih dana se sve više govori o referendumu u Republici Srpskoj kojeg "na sva usta" najavljuje predsjednik manjeg bh. entiteta, Milorad Dodik. 

"Dok pričamo o ovome, upravo reklamiramo Dodika i dajemo mu kredibilitet. Ništa drugo ne radimo osim što mu podižemo rejting njega i njegove partije uoči lokalnih izbora. Prekasno je sada da se ovo medijski spusti na minimum. Ako se desi referendum, taj referendum neće značiti apsolutno ništa, osim što će biti potrošeno zvanično oko 1,4 miliona KM, nezvanično oko tri miliona KM. Odluke referenduma uopće nisu obavezujuće, jer je sama odluka oko raspisivanja referenduma nelegalna i neustavna. Osim što su potrošeni novci, on u realnosti neće donijeti ništa. Možda će donijeti u nekoj metafizičkoj realnosti RS-a i to će biti Dodikova pobjeda, ali ne zbog referenduma, nego zbog čitave priče oko referenduma koju i mi sada pričamo", kaže Bursać.

OHR i dalje diskretno šuti i, barem za sada, ne poduzima ništa po ovom pitanju, dok Milorad Dodik, uprkos medijskom prepucavanju sa bošnjačkim političarima, sve glasnije i glasnije priča o 25. septembru za kada je zakazan sporni referendum o Danu RS-a.

"Bio bih iznenađen ukoliko bi OHR imao reakciju, ako je do sada već nije imao, a nije je imao. Znamo da i PIC ne može da se usaglasi, da tu ima preglasavanja. Mislim da se tu itekako lobira na raznoraznim stranama. Kako vrijeme odmiče i kako se referendum približava, smanjuje se šansa da će OHR bilo šta uraditi. To svjedoči samo o neradu OHR-a", ističe naš sagovornik.

Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, jučer je poručio da Republika Srpska u cijeloj ovoj priči ima podršku Ruske Federacije.

"Sa političke strane Milorad Dodik je to jako dobro odigrao vidjevši tačno da dobija zeleno svjetlo od Vučića i Srbije. Shvatio je da mu za potpuno uporište treba i zeleno svjetlo Rusije, koje je imao sve vrijeme. Velike sile se u ovom trenutku zasigurno ne bi igrale Balkana i bureta baruta, tako da nam to više govori da je referendum jedna puka formalnost koja ne znači ništa, pa eto k'o biva, nešto Rusija tu pokazuje zube Balkanu i ostatku Evrope. To samo potvrđuje moju tezu da je referendum neozbiljna stvar koja u realnosti apsolutno ništa ne znači", kaže Dragan Bursać.

Našeg sagovornika smo, iako nam je na to djelomično odgovorio, na kraju upitali kakav će život u BiH biti nakon tog 25. septembra.

"Nakon 25. septembra Milorad Dodik će samo biti bogatiji za jedno životno iskustvo, RS i svi poreski obveznici će biti siromašniji za tri miliona KM i gubljenje svoga vremena, a stanovnici BiH neće s time ništa ni dobiti, a ni izgubiti. Imat ćemo još jednu neustavnu i nezakonitu farsu koja apsolutno nikom ništa ne znači, te ono što je najbitnije i što najviše poražava niko neće biti sakcionisan zbog toga", poručio je na kraju razgovora za Source.ba portal Dragan Bursać.

Podsjećanja radi, referendum o Danu Republike Srpske, kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, najavljen je za 25. septembar ove godine. Osim medijskog prepucavanja političara sa obje strane, do sada nije viđena nikakva reakcija OHR-a i visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.