31.8.2016. 10:46
0
Novi septembar, nova nafaka: Brojke kažu da sa Grcima teško igramo, Estonci stare mušterije, Belgijanci nisu bauk
U utorak za našu fudbalsku reprezentaciju počinje novi kvalifikacioni ciklus, a u pitanju su kvalifikacije za SP koje će se za dvije godine održati u Rusiji. Ovo će biti šeste po redu kvalifikacije za SP u kojima učestvuje naša reprezentacija, odnosno 11. po redu kvalifikacije (SP i EP) u kojima učestvuje BiH.

Kao što znate, naš nacionalni tim se nalazi u grupi H zajedno sa selekcijama Belgije, Grčke, Estonije, Kipra i Gibraltara. Prema rasporedu, prvu utakmicu ćemo odigrati 6. septembra (utorak) kada će na Bilinom polju gostovati Estonija, protiv koje smo upravo na istom stadionu prije nekoliko godina ostvarili najveću pobjedu u historiji reprezentacije (7:0). Početkom oktobra gostujemo na King Baudouin stadionu protiv Belgije. Do kraja godine ćemo još odigrati mečeve protiv Kipra (Zenica) i Grčke (Atina).

Reprezentacija Belgije je selekcija sa kojom smo do sada odigrali veliki broj utakmica. Prvi put smo se s njima sudarili u kvalifikacijama za SP 2006. godine kada smo u Briselu poraženi sa 4:1 (iako smo golom Bajramovića vodili od prve minute), a u Zenici smo pobijedili sa 1:0 golom Sergeja Barbareza. Najbolji rezultat protiv Crvenih đavola smo napravili u kvalifikacijama za SP 2010. godine kada je Ćirina reprezentacija BiH slavila u Genku sa 2:4 (Džeko, Jahić, Bajramović i Misimović), a nekoliko dana kasnije sa dva gola Edina Džeke pobijedili smo i u Zenici (2:1). U prošlom ciklusu kvalifikacija, dakle u kvalifikacijama za Euro, odigrali smo 1:1 u Zenici (Džeko), a u Briselu smo poraženi sa 3:1 (iako smo vodili sa 0:1 golom Džeke). Protiv Belgije smo do sada odigrali šest utakmica, imamo tri pobjede, dva poraza i jedan remi, uz gol razliku 10:11.



Ono što je bitno spomenuti, Belgija je nakon za njih razočaravajućeg ispadanja na Euru od Velsa promijenila selektora. Tako Marc Wilmots više nije selektor Belgije, a njega je na toj poziciji naslijedio bivši menadžer Wigan Athletica i Evertona, Roberto Martinez, inače čovjek koji veoma dobro poznaje neke belgijske fudbalere jer ih je trenirao na Goodison Parku. Španac je za svog pomoćnika na klupu Belgije doveo legendarnog napadača Arsenala i Barcelone, Thierryja Henryja, kojem će to biti prvi ozbiljniji trenerski posao, nakon što je radio u mlađim uzrastima Arsenala i nakon što se bavio poslom komentatora/analitičara na Sky Sportsu. Sa Belgijom se itekako može igrati.



Grčka je selekcija sa kojom smo, također, odigrali veliki broj utakmica, tako da i za Grke možemo reći da su nam stari znanci. Prvi put smo se susreli u kvalifikacijama za SP 1998. godine kada su nas Grci "isprašili" u Kalamati sa 3:0. U prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici na Koševu ponovo je pobijedila Grčka (0:1). Potom smo se sreli u kvalifikacijama za Euro 2008. godine kada su Grci "protutnjali" Zenicom (0:4). U Atini je bilo 3:2 za Grčku (Ibišević, Hrgović). Nakon toga smo odigrali prijateljski meč sa Grcima na Koševu (0:0), a potom su uslijedile kvalifikacije za SP 2014. godine. U Atini je bilo 0:0, a u Zenici smo slavili sa 3:1 (Džeko, Ibišević, Džeko). 



Grčka iza sebe ima užasne kvalifikacije, pa kada pogledate njene rezultate teško da možete povjerovati da je upravo ta selekcija prije 12 godina bila prvak Evrope. Michael Skibbe je i dalje selektor, a ne treba zaboraviti da su Grci prije dvije godine sa mjesta selektora otpustili Claudija Ranierija, koji je dvije godine kasnije sa Leicesterom u Premiershipu napravio slično čudo koje je sa Grcima napravio Otto Rehagel u Portugalu 2004. godine. Teško da Grci mogu imati tako loše kvalifikacije kao one prošle kada su, primjera radi, u obje utakmice poraženi od slabašnih Farskih Otoka. Dakle, sa Grcima smo igrali sedam puta. Ostvarili smo samo jednu pobjedu, dva remija i čak četiri poraza, uz gol razliku 5:12. I bez obzira na užasne kvalifikacije, Grčka nam nikako ne godi.



Sa Estoncima smo do sada igrali četiri puta. Prvi put u kvalifikacijama za Euro 2000. godine kada je u Sarajevu bilo 1:1 (Barbarez), a u Tallinnu 1:4 za BiH (četiri gola zabio Elvir Baljić). U kvalifikacijama za SP 2010. godine u Zenici smo ih deklasirali sa 7:0 (Misimović 3, Džeko 2, Muslimović, Ibričić). U revanšu smo ponovo bili bolji (0:2, uz golove Džeke i Ibiševića), a to je ujedno bila karta za prvi baraž kojeg smo igrali). Četiri utakmice, tri pobjede i jedan remi, uz gol razliku 14:2. Estonci - stara mušterija.



Sa Kiprom smo igrali u proteklim kvalifikacijama. U Zenici smo doživjeli šokantan poraz (1:2, Ibišević), ali smo se iskupili u Nikoziji kada smo pobijedili 2:3 i tako osigurali baraž (Medunjanin 2, Đurić). Sa selekcijom Gibraltara se do sada nismo nikada susreli, s obzirom da se radi o novoj reprezentaciji na UEFA-inoj mapi, ali se radi o selekciji snage otprilike Andore koju smo lako pobijedili u obje utakmice tokom proteklih reprezentacija. Valjda smo do sada shvatili koliko Kiprani mogu biti nezgodni.



Kada je u pitanju spisak našeg nacionalnog tima kojeg je objavio selektor Mehmed Baždarević, ima tu nekoliko promjena, ali ništa specijalno. Na golmanskim pozicijama su i dalje Asmir Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (Qarabaq) i Jasmin Burić (Lech Poznan). Begović je pao potpuno u drugi plan menadžera Chelseaja, Antonija Contea, a Plavci su sada doveli Eduarda iz Dinamo Zagreba, pa je vrlo vjerovatno da bi Begović mogao napustiti Stamford Bridge, ako ne sada onda vjerovatno u januaru. Šehić i Burić su standardni u svojim klubovima.

Ognjen Vranješ je potpisao ugovor sa Tom Tomskom, dok je Ervin Zukanović od ovog ljeta novi član Atalante. Od fudbalera koji čine našu odbranu, jedino su Emir Spahić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac, Edin Cocalić, Mateo Sušić i Marin Aničić fudbaleri koji se mogu voditi kao starteri u svojim klubovima, dok se to baš ne može reći za Šunjića i Bičakčića. Početak je nove sezone, pa možda se to ubrzo i promijeni.

Naš najskuplji fudbaler, Miralem Pjanić, od ljeta je novi član Juventusa, dok su dva nova imena u veznom redu Danijel Milićević i Tomislav Tomić. Povratnik u reprezentaciju je i Gojko Cimirot, koji redovno igra u dresu PAOK-a. Pjanić, Medunjanin, Lulić, Višća, Duljević, Vrančić i Grahovac us fudbaleri koji imaju zagarantovano mjesto u prvih 11 u svojim klubovima, s tim da je Pjanić propustio prva dva kola Serije A zbog lakše povrede.

Pored kapitena Džeke i Ibiševića, u napadu se nalaze Milan Đurić, koji je blistao na Kirin kupu u Japanu, i napadač zagrebačkog Dinama, Armir Hodžić. Nekadašnji napadač Željezničara, Armin Hodžić, nije tako često u prvih 11 kod novog trenera Modrih, Zlatka Kranjčara, barem što se tiče evropskih utakmica. 

Ovaj put na spisak nisu uvršteni fudbaleri kao što su: Goran Karačić, Mensur Mujdža (prešao u K'lautern), Izet Hajrović, Anel Hadžić (prešao u Videoton), Rade Krunić, Muhamed Bešić (povrijeđen), Tino Sven Sušić (potpisao za Genk), Sanjin Prcić, Sejad Salihović, Ermin Zec (potpisao za Karabukspor) i Riad Bajić.

Podsjećanja radi, direktan plasman na SP u Rusiji izborit će prvoplasirani tim u grupi, dok će drugoplasirana selekcija ići u baraž, pod uslovom da ne bude najlošija drugoplasirana reprezentacija u UEFA-inim kvalifikacijama za SP u Rusiji. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno trenira u Butmiru (u trening kampu FK Sarajevo), dok će se uskoro premjestiti u Zenicu (u trening kamp reprezentacije BiH), kako bi se nastavilo sa pripremama pred meč sa Estoncima.

Raspored utakmica u kvalifikacijama za SP:

06.09.2016. Zenica: BiH - Estonija
07.10.2016. Brisel: Belgija - BiH
10.10.2016. Zenica: BiH - Kipar
13.10.2016. Atina: Grčka - BiH
25.03.2017. Zenica: BiH - Gibraltar
09.06.2017. Zenica: BiH - Grčka
31.08.2017. Nikozija: Kipar - BiH
03.09.2017. Algarve: Gibraltar - BiH
07.10.2017. Zenica: BiH - Belgija
10.10.2017. Tallinn: Estonija - BiH

Pripremio: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.