28.12.2016. 10:20
2
Pokušaj ubistva na cesti i bahati kamiondžija koji pretiče na punoj liniji: Policija ne može kazniti vozača jer snimak nije "legalan"
Nesavjesni vozač kamiona nedavno je snimljen na putu Kladanj - Živinice kako pretiče drugi kamion na punoj liniji, u krivini.

Nesavjesni vozač sa snimka koji se pojavio na YouTubeu je tako ugrozio nekoliko života, s obzirom da je napravio prekršaj koji je mogao imati fatalne posljedice na tom nepreglednom dijelu puta.

Kako bismo provjerili da li policija na osnovu snimka može kazniti vozača, u ovom slučaju nesavjesnog vozača kamiona, pozvali smo MUP TK kako bi nam pojasnili šta se konkretno dogodilo u ovom slučaju, te šta se može učiniti na osnovu snimka drugog vozača.

"Policija taj snimak ne može koristiti kao dokaz, jer policija dokaze prikuplja isključivo po naredbi Tužilaštva. Dakle, sve što prikupimo radimo zajedno sa Tužilaštvom TK. Što se mene lično tiče, ovog vozača bi trebalo sankcionisati i sve to, ali snimanje podrazumijeva posebne istražne radnje koje dozvoljava Tužilaštvo. Mnogo sudskih slučajeva padne zbog dokaza koji su prikupljeni na nelegalan način. Sve što nije prikupljeno po naredbi Tužilaštva, smatra se nelegalnim u tim sudskim postupcima", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Pozvali smo i Tužilaštvo TK kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje:

"Tužilaštvo postupa samo u krivičnim predmetima. Taj snimak se kao dokaz može koristiti u krivičnim stvarima samo po nalogu Tužilaštva TK i po naredbama sudova. Kada se radi o prekršajima, Tužilaštvo je tu isključeno. To je, zaista, stvar samo policije i suda za prekršaje", rekao je za Source.ba portal Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Policija na osnovu snimka, kako nam je potvrdio naš sagovornik, može jedino upratiti nesavjesnog vozača.

"Policija može jedino preventivno da djeluje, na način da se brojevi tablica konkretno ovog kamiona dojave kolegama u Kladnju ili Olovu, pa da policija malo više pažnje obrati na taj kamion i da ga uprati. Njemu policija može izreći sankciju, ali dokaz kao dokaz nije validan, te bi to vrlo lako palo na sudu. To su one posebne istražne radnje, baš kao što je slučaj i sa prisluškivanjem"
, poručuje glasnogovornik MUP-a TK za Source.ba portal.

Vrlo je upitno i to da li drugi vozač ima pravo da snima vozača ispred sebe, te na koji način se taj materijal može upotrijebiti.

"Drugi vozač ima pravo da snima, ali se to ne može koristiti kao dokaz u bilo kojem sporu. Ovo je klasično ugrožavanje učesnika u saobraćaju, s obzirom da je cesta nepregledna, da je u pitanju kamion koji pretiče na punoj liniji. Pretpostavljam da ovaj vozač sa snimka ima još sličnih prekršaja. To su neodgovorni i neozbiljni vozači koje treba na drugi način sankcionisati. Mi ne možemo nikoga kazniti na osnovu snimka sa nekog portala, koji se pojavi na internetu. Osoba koja je ovo snimila može policiji dostaviti snimak, kako bi policija obratila malo više pažnje na ovako nesavjesne vozače", poručuje Šarić.

"Naša policija nema one 'krstareće automobile' kao što je to slučaj u svijetu koji će snimati na putu. Kada to policija snimi, onda vi kaznu dobijete na kućnu adresu, pa je onda na vama da se dokazujete na sudu. Kada je u pitanju ovaj slučaj, vi to vidite, ja to vidim, snimite, ali to nije legalan dokaz", kaže glasnogovornik MUP-a TK, Izudin Šarić.

S obzirom da se radi o teškom prekršaju preticanja na nepreglednoj krivini, još na punoj liniji, Šarića smo upitali koja je kazna predviđena za ovu vrstu prekršaja.

"Za ove prekršaje su novčane kazne izuzetno velike, a tu se čak oduzimaju i bodovi. Da je policija bila 100 metara iza, mogla je da ga kazni, jer policija zna da je na toj dionici u pitanju puna linija, tako da bi im bilo jasno da je pretekao drugo vozilo na krivini, na punoj liniji. To je, kao što ste i sami rekli, klasični pokušaj ubistva", rekao je na kraju u razgovoru za Source.ba portal Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Kada je u pitanju zakon, isti predviđa da se osoba koja pretiče kolonu vozila kazni sa 200 KM, dva kaznena boda i oduzimanjem vozačke na dva mjeseca. Preticanje na punoj liniji predviđa također istu kaznu. Potpuno istu kaznu, kao u prva dva slučaja, predviđa i preticanje na pružnom prelazu.

Novinar: Haris Ahbabović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.