17.1.2017. 12:36
0
Brutalni vanzemaljci koji su "prekucali" sve ostale, Jusuf Nurkić se spominje u zamjeni za neke NBA zvijezde
Na pola smo puta kada je u pitanju najjača košarkaška liga na Planeti, NBA liga. Regularni dio sezone se završava 12. aprila ove godine, a Play Off zvanično počinje nekoliko dana kasnije. Finale NBA lige je zakazano za prvi dio juna 2017. godine.

Za tačno mjesec dana nam dolazi i zvanični presjek sezone u NBA ligi, a u pitanju je All Star vikend koji će po treći put biti održan u New Orleansu, nakon 2008. i 2014. godine. Još uvijek nisu poznati učesnici na Takmičenju u zakucavanju i Takmičenju u šutiranju trojki. Svi se nadaju da ćemo gledati revanš prošlogodišnjeg okršaja između Zacha LaVinea i Aarona Gordona. Mnogi su upravo to takmičenje proglasili jednim od najboljih svih vremena kada su u pitanju zakucavanja na All Star vikendu.

Istočna konferencija

Kada je sami vrh u pitanju, na Istoku nema posebnih iznenađenja. Aktuelni NBA prvaci, Cleveland Cavsi, suvereno vladaju na Istoku, te će tu vjerovatno ostati do kraja regularnog dijela sezone. Pitanje je kakav će omjer na kraju imati Cavsi, s obzirom da upravo Jamesa, Irvinga i Lovea svi vide kao prvog favorita sa Istoka za veliko NBA finale. Teško da će moći imati približan omjer kao, primjera radi, Golden State Warriorsi sa Zapada, koji su ih sinoć razbili sa 30 poena razlike. Detalj večeri su nove čavke između LeBrona Jamesa i Draymonda Greena. Bit će još svega ove godine na relaciji Cavsi - Warriorsi.

Toronto Raptorsi kasne svega dvije utakmice za Cavsima, ali je teško očekivati da ih do kraja mogu preteći i završiti kao vodeći tim Istoka. Uostalom, kada sagledamo situaciju na Istoku to i nema neki poseban značaj. Boston Celticsi predvođeni fantastičnim Isaiahom Thomasom igraju sjajnu sezonu, pa se trenutno nalaze na trećem mjestu na Istoku. Celticsima za vratom puše vrlo dobra Atlanta, tako da putnika u NBA finale očigledno možemo tražiti među ova četiri kluba. Cleveland je tu svakako favorit broj jedan.

Preostale ekipe će se očigledno grčevito boriti za učešće u ovogodišnjem Play Offu. U zoni doigravanja su trenutno Washington, Indiana, Milwaukee i Chicago, dok je na samoj granici doigravanja Charlotte. Neko će od ovih ekipa sreću morati potražiti naredne sezone. Neke šanse za dogiravanja još uvijek imaju Detroit, New York i Orlando. Iako im brojke govore suprotno, mladići iz Phile se također nadaju učešću u doigravanju. Miami i Brooklyn teško da se mogu i približiti bilo kakvoj zoni koja podrazumijeva učešće u doigravanju.

Najveće razočarenje ove sezone na Istoku su New York Knicksi. Najpoznatija dvorana na svijetu, Madison Square Garden, ponovo gleda očajnu košarku, a posebno boli činjenica da New York ove sezone ima veoma dobar roster, ali očito i to nije dovoljno da se napravi nešto više. U posljednje vrijeme su sve češće glasine da Carmelo Anthony više neće činiti roster ovog tima, te da bi ga Knicksi morali prodati što prije kako bi barem nešto dobili za njega. Upitna je i sudbina Derricka Rosea, koji osim problema sa košarkom i povredama ima problema i sa disciplinom, što samo dodatno baca ljagu na lošu sezonu Knicksa. 

Zaista se čini kako Jeffu Hornaceku stvari izmiču kontroli, te je još uvijek teško za povjerovati da tim koji u svojim redovima ima Carmela Anthonyja, Derricka Rosea, Joakima Noaha i Kristapsa Porzingisa ne može dalje od desetog mjesta na Istoku.

Najprijatnije iznenađenje na Istoku predstavljaju igre Boston Celticsa, koji bez velike zvijezde (ako tu ne svrstamo Thomasa) igraju sjajno i trenutno su treći tim Istoka. Brad Stevens će biti kandidat za trenera godine. Što se tiče Bostona, pored spomenutog Thomasa pokretačka snaga legendarnog NBA tima su još Al Horford, Kelly Olynyk, Gerald Green i neki drugi momci. Boston je tim kojeg bi vjerovatno svi voljeli zaobići u doigravanju, bez obzira na to što u svom rosteru nemaju neke mega zvijezde.

Zapadna konferencija

Kada je Zapad u pitanju, već odavno je jasno ko će na kraju završiti kao prvi. Pitanje je samo da li Warriorsi mogu srušiti ili barem ponoviti prošlogodišnji rezultat kada su napravili omjer 73-9. S obzirom da su do sada upisali šest poraza, teško da se to može očekivati, ali njihov omjer i ove sezone će biti veoma impresivan, ako nastave ovako. Dolazak Kevina Duranta je samo pojačao napadačke opcije ionako moćnih Warriorsa.

San Antonio se ponovo stavlja kao najveći konkurent Warriorsa na Zapadu, pa svi već prognoziraju finale između Warriorsa i Spursa. Najprijatnije iznenađenje ove sezone u NBA ligi su Houston Rocketsi, koje predvodi jedan novi James Harden. U nedostatku Blakea Griffina LA Clippersi se dobro drže na četvrtom mjestu. Nabrojane četiri ekipe i jesu najveći favoriti za sami kraj, baš kao što je slučaj i sa Istokom.

Play Off će vjerovatno obezbijediti Utah, Memphis i Oklahoma City koju predvodi Russell Westbrook sa nevjerovatnim brojkama. Za posljednje mjesto koje vodi u doigravanje će se boriti svi preostali klubovi, sve do posljednjeg Phoenixa koji također ima korektne matematičke šanse da se nađe u doigravanju. Problem predstavlja to što će se kvalifikovati samo jedan tim. Portland TrailBlazersi su najveći favoriti za tu osmu poziciju.

Dallas Mavsi predstavljaju najveće razočarenje na Zapadu. Dugo vremena su bili zakucani na posljednjem mjestu, a sada su se napokon pomjerili za jedno mjesto iznad. Teško je povjerovati da se tim Dallasa nalazi na 15. mjestu Zapada. Barea, Barnes, Bogut, Curry, Harris, Nowitzki i Williams nisu garancija za bolji plasman ove sezone.

Najveće iznenađenje su Houston Rocketsi koje predvodi sjajni James Harden koji je ove sezone na prosjeku tripl-dabla, baš kao i Russell Westbrook iz OKC-a. Mike D'Antoni kao da je doživio svoju novu trenersku mladost u Houstonu, pa njegovi Rocketsi sada podjećaju na Phoenix Sunse od prije nekoliko godina. Pokretačka snaga Rocketsa, pored Hardena, leži u Ryanu Andersonu, Trevoru Arizi i Coreyju Breweru. S obzirom na ostatak rostera, ovaj rezultat zaslužuje ogroman respekt.

Harden i Westbrook na vrhu svih statistika

Harden i Westbrook su glavni konkurenti i novi MVP će se birati između ova dva igrača. Westbrook ima nešto bolje brojke, ali Harden ima prednost u tome što je Houston treći i što je preporodio limitirani tim. Westbrook je ove sezone na omjeru od 30,9 poena po meču, 10,7 skokova po meču i 10,5 asistencija po utakmici. Za one koji slabo prate košarku, ovo su brojke koje dolaze sa neke druge planete. Na prste jedne ruke se mogu pobrojati NBA igrači koji su u historiji ove lige imali ovakve brojke. Russ šutira gotovo 43% iz igre.

James Harden također ima zadivljujuće brojke. Brada je na prosjeku od 28,4 poena po meču, 11,7 asistencija po meču i 8,2 skokova po utakmici. Harden iz igre šutira 44,3 posto. U odnosu na Westbrooka ima i blago bolji šut za tri poena. Harden je na 35 posto.

Kandidati za MVP nagradu, iako sa jako malim šansama ispred Russa i Hardena, će vjerovatno biti Anthony Davis i Isaiah Thomas. Thomas je ove sezone na omjeru od 28,2 poena po meču, 2,7 skokova, te 6,2 asistencije po utakmici. Sa druge strane, Davis je na omjeru od 29,3 poena po meču, 12,3 skokova po utakmici i 2,5 blokada po meču. Igrač koji je možda najviše napredovao do sada je saigrač našeg Mirze Teletovića, Giannis Antetokounmpo, koji predvodi Buckse u svim segmentima. On je na omjeru od 23,4 poena po meču, 8,7 skokova po meču, 5,7 asistencija i dvije blokade po utakmici. The Greek Freak ove sezone šutira preko 53 posto.

Kada su u pitanju naši košarkaši, Mirza Teletović i Jusuf Nurkić nemaju tako zapaženu minutažu (barem do sada). Mirza u prosjeku igra 18 minuta po utakmici (što nije daleko od njegovog NBA prosjeka). Postiže 7,8 poena, te bilježi 2,7 skokova po utakmici. Za tri poena šutira preko 37 posto, dok mu je procenat ukupnog šuta na 39,6 posto.

Jusuf Nurkić ove sezone u prosjeku igra 19,6 minuta, što je ipak za minutu i po više od njegovog prosjeka u NBA karijeri. Bilježi 9,1 poen po meču i 6,6 skokova, uz procenat šuta od 53 posto.

Golden State Warriorsi predvode timsku statistiku u gotovo svim segmentima košarkaške igre. Najbolji su napad lige, imaju najviše asistencija, ukradenih lopti i blokada, a također su tim sa najboljim procentom šuta. Chicago Bullsi su najbolji skakački tim lige, dok najviše grešaka prave Brooklyn Netsi. Košarkaši San Antonija su najbolji šuteri za tri poena.

LeBron James i DeMar DeRozan su po tri puta do sada ove sezone izabrani za igrača sedmice na Istoku, dok su po tri puta za igrača Zapada do sada izabrani Russell Westbrook i James Harden. Joel Embiid iz Philadelphije će vjerovatno biti rookie godine. On je na omjeru od 19,6 poena, 7,6 skokova i 2,3 blokade po utakmici.

Jusuf Nurkić se u posljednje vrijeme spominjao kao igrač koji će uskoro napustiti Denver Nuggetse, a navodno se i popularni Nurk već dogovorio sa Nuggetsima da ga mogu trejdovati. 

Jedna od opcija je bila dovođenje DeMarcusa Cousinsa, dok bi u Kingse otišli Nurkić i Gallinari. Realnija opcija podrazumijeva slanje Nurkića u Chicago Bullse, koja se također spominjala u američkim medijima.  Također se spominje opcija slanja Nurkića, Gallinarija i Mudiayja u zamjenu za Johna Walla iz Washingtona. 

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.