23.3.2017. 10:04
0
Jednog želi Stoke City, a drugog porede sa Manuelom Neuerom: Naš golman je jučer protiv Francuza bio vanzemaljac
FOTO: Source.ba
Mladih fudbalskih talenata porijeklom iz Bosne i Hercegovine ima u cijeloj Evropi, a tako je i sa Francuskom gdje trenutno živi veliki broj talentovane djece koja su porijeklom iz naše zemlje ili je to zemlja njihovih roditelja.

Takav je slučaj sa Suanom Bešićem i Eldinom Lolićem, mladim momcima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji trenutno igraju fudbal u Francuskoj. Bašić je golman u Marseilleu, te se nedavno za njegove usluge interesovao i engleski Stoke City, dok je Lolić golman St. Etiennea, a pojedini mediji u Francuskoj su ga već usporedili sa velikim Manuelom Neuerom.

Ova dva perspektivna golmana su govorila za Source.ba portal o fudbalu, svojim karijerama i planovima za budućnost.

"Odlučio sam se za poziciju golmana još kada sam imao svega šest godina i nekako je to sve došlo prirodno u klubu u kojem sam trenirao. Dobro sam se snašao u Francuskoj. Za sada mi je veoma važna i škola, pored fudbala. Ipak, namjera mi je da se počnem baviti fudbalom na profesionalnom nivou, te da jedan dan zaigram u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine", rekao je za Source.ba portal Suan Bešić, mladi golman Marseillea.

Naime, Suan još uvijek nema ni 19 godina, a trenutno je četvrti golman Marseillea. Uskoro bi trebao da zaigra i za mlađe uzraste reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Za poziciju golmana sam se odlučio još sa devet godina kada sam igrao i trenirao u lokalnom klubu AS Buers. U početku sam igrao neke druge pozicije, ali sam također bio mnogo visočiji u odnosu na svoje kolege, pa sam odlučio da budem golman. Jedan dan smo imali utakmicu, a naš golman nije bio s nama, a onda je trener zamolio mog brata da ja na toj utakmici budem golman. Odigrao sam veoma dobru utakmicu i od tog dana sam samo branio", rekao je za Source.ba portal Eldin Lolić, čiji su roditelji porijeklom iz Zvornika.

Naši mladi sagovornici su govorili o svojim planovima za budućnost, kao i o svojim uzorima u svijetu fudbala. Također je bilo govora o A reprezentaciji naše zemlje.

"Moji uzori u svijetu fudbala su Manuel Neuer i naravno Cristiano Ronaldo. Ne propuštam da gledam nijednu utakmicu bh. reprezentacije. Nekako najviše pratim Miralema Pjanića i svog prezimenjaka Muhameda Bešića", kaže za naš portal mladi golman francuskog Marseillea.

Eldina Lolića su brojni mediji, kao što smo već naveli, usporedili sa Manuelom Neuerom, te su dodati kako svojom igrom i kretnjama veoma podsjeća na njemačkog golmana.

"Mnogo učim gledajući Manuela Neuera, a također igram slično kao što on igra. Pratim sve utakmice A i mlade reprezentacije BiH, u kojoj nastupa moj prijatelj Ćazim Suljić. Što se tiče budućnosti, prije dva mjeseca sam potpisao petogodišnji ugovor sa St. Etienneom. Veoma se dobro osjećam ovdje, naporno radim i treniram, učim svaki dan nešto novo. Planovi su da zaigram fudbal na profi nivou i da napokon potpišem profesionalni ugovor sa St. Etienneom. Trenutno sam se posvetio fudbalu, ali i školi", rekao je za Source.ba portal 13-godišnji golman St. Etiennea Eldin Lolić.


Juniorska reprezentacija BiH (Foto: Source.ba)

Kada smo već kod mlađih uzrasta, juniorska selekcija BiH (uzrast do 19 godina) jučer je pobijedila Francusku sa 2:0 na početku kvalifikacija za EP. Naši navijači koji su bili prisutni na toj utakmici kažu kako je sjajnu partiju odigrao upravo golman našeg nacionalnog tima, Igor Marković.

"Bio sam na utakmici Francuska - BiH. Francuzi su dominirali cijelo vrijeme, ali smo ih pobijedili. Naš mladi golman je odigrao nevjerovatnu partiju. Branio je kao vanzemaljac. Dobro je u svemu što su na utakmici bili skauti PSG-a, Reala i Barcelone, kako bi gledali Francuze, a imali su šta da vide od naših momaka", rekao je danas za Source.ba portal Meho Čeliković, koji je prisustvovao jučerašnjoj utakmici.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.