24.4.2017. 19:51
1
"Pričaj sada, pričaj sada. Vidjet ćemo se izvan stadiona. Ne očekujte da ga zagrlim nakon El Clasica"
Prvu emisiju Source.ba Stadionske groznice u 2017. godini počinjemo čime drugim nego El Clasicom, koji je odigran sinoć u srcu Kastilje, na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu.

Duel Real Madrida i Barcelone nije samo sportski duel, duel Real Madrida i Barcelone nije samo duel Ramosa i Piquea. To je ujedno i politički duel. Sveti fudbalski rat Kastilje i Katalonije. Jednom sintagmom, fudbalski Armagedon.

Prespavanu noć iza nas je jedan od najboljih Clasica koje smo gledali u posljednjih desetak godina. Barcelona je na kraju pobijedila sa 2:3 i tako špansku Primeru učinila itekako zanimljivijom, s obzirom da su najveći rivali sada poravnati na vrhu, s tim da Madriđane čeka putovanje u Vigo na zaostalu utakmicu.

Lionel Messi, koji je sinoć bio posebna inspiracija za goste, je prvi na svojoj koži, tačnije ustima osjetio šta znači derbi Real Madrid - Barcelona. Real je poveo u 28. minuti kada je na odbijanac od stative naletio Casemiro i uslijedio je delirijum u Madridu, A onda nova čarolija omalenog Argentinca, Lionela Messija. Promašaj utakmice djelo je Cristiana Ronalda, a pitanje je šta se zaista mora dogoditi pa da linijski sudija dosudi ofsajd igračima Reala. Jedan od linijskih sudija sinoć očigledno nije bio prisutan na utakmici.

U 73. minuti najljepši detalj na utakmici, Kroos odlazi na tribine, a hrvatska Raketa postiže sjajan gol za 1:2. Sergio Ramos je opravdano dobio crveni karton, ali zaista nije jasno šta je razlog pa se Gerard Pique konstantno "kači" sa fudbalerima Reala, što preko društvenih mreža, što na travnjaku. Kao da mu je lično djed lično osnivač Katalonije.

"Pričaj sada, pričaj sada. Vidjet ćemo se van stadiona. Nemojte očekivati da ću ga zagrliti nakon Clasica", poručio je Ramos Piqueu koji mu nije ostao dužnik.

"Bit će mu žao zbog svega što je rekao kada dođe kući i kada na TV-u vidi kakav je prekršaj nad Messijem napravio"
, rekao je stoper Blaugrane.

Jamesu Rodriguezu nije trebalo mnogo da zabije gol odmah po ulasku u igru, i Madrid je ponovo mogao da slavi. I kada su svi mislili da će utakmica okončati remijem, za potpuni hladan tuš na Bernabeu stadionu pobrinuo se ponovo Lionel Messi, koji se kasnije i narugao navijačima Reala. 

Zbog utakmica polufinala FA Cupa, u engleskoj Premier ligi nije odigrano potpuno kolo. U finale najstarijeg takmičenja na svijetu su se plasirali Chelsea i Arsenal, koji su bili bolji od Tottenhama odnosno Manchester Cityja.

Nepotpuno kolo nije smetalo Big Samu da skine skalp još jednom velikanu. Na Anfieldu je pao Liverpool, a junak Crystal Palacea bio je dojučerašnji napadač Redsa, Christian Benteke. Vrlo je moguće da će četa Jurgena Kloppa upravo zbog ovog poraza propustiti Ligu prvaka.

Vijest koja je žestoko uzdrmala Josea Mourinha i Man. United je ta da Zlatan Ibrahimović zbog teže povrede propušta ostatak sezone, ali da njegova povreda znači i eventualni kraj karijere, s obzirom da će morati mirovati gotovo 10 mjeseci. Unitedu to nije smetalo da jučer pobijedi Burnley u gostima i derktno se uključi u borbu za Ligu šampiona, iako isto takmičenje "love" preko Europa lige.

Najluđu utakmicu 33. kola Serije A su u Firenzi odigrali Fiorentina i Inter, dva velikana koja nikako da se vrate u sami vrh talijanskog fudbala. Fiorentina je na kraju slavila sa 5:4, a Interu nije pomogao ni hat-trick Maura Icardija.

Juventus, za kojeg nastupa naš Miralem Pjanić, je pobijedio Genovu sa 4:0 i tako stigao na korak do nove titule na Čizmi. Roma svoj meč 33. kola igra tek večeras, a naš Edin Džeko ima šansu da se izdvoji na čelu liste najboljih golgetera Serije A.

Ispadanje od Reala u Ligi prvaka Bayernu je donijelo određeni psihološki pritisak, iako je i pticama na grani jasno da će Bavarci osvojiti novu titulu u Bundesligi. Bayern je odigrao samo 2:2 u Munchenu protiv Mainza, ali su derbi kola odigrale dvije Borussije na Borussia Parku. Uspješnija je bila ona iz Dortmunda koja je kao gost slavila sa 2:3.

Derbi 34. kola Ligue 1 u Lyonu su odigrali Lyon i Monaco, a gosti su slavili sa 1:2 i tako se približili korak tituli u Francuskoj. Mrtvu šampionsku trku nastavio je i PSG koji je pobijedio Montpellier i tako se izjednačio na vrhu sa Kneževima.

Kada su u pitanju bh. reprezentativci koji su pogađali tokom proteklog vikenda, Kenan Kodro je pogodio u remiju Osasune i Sporting Gijona, dok je Vedad Ibišević pogodio za pobjedu svoje Herthe protiv Wolfsburga.

Novinar: Haris Ahbabović
Montaža: Emir Preljević
Korišteni video materijal: La Liga, TIM Serie A, Ligue 1 / YouTube

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.