17.10.2017. 12:35
2
"Nije me niko zvao iz NSBiH, niti sam s kim pričao. U novinama sam pročitao da je izbor selektora završena stvar"
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati u baraž za Svjetsko prvenstvu u Rusiji, pa je tako ovo deseti kvalifikacioni ciklus kako se nismo plasirali na jedno veliko takmičenje.

Na Grbavici, u Sarajevu, nismo uspjeli slaviti protiv selekcije Belgije, tako da smo izgubili i matematičke šanse da se plasiramo na Mundijal u Rusiji.

Ovo je drugi uzastopni kvalifikacioni ciklus, nakon onog čuvenog plasmana na SP u Brazil, kako nismo otišli na veliko takmičenje.

Za Source.ba portal danas je govorio nekadašnji selektor reprezentacije BiH i legenda FK Sarajevo, Faruk Hadžibegić.

"Ono što sam čitao u novinama je to da će Izvršni odbor NSBiH ove sedmice razmatrati situaciju. Očekujem da se donesu jako dobre i korisne odluke u pravcu poboljšanja fudbala i ostvarivanja dobrih rezultata. Nismo se kvalifikovali na EP i na SP, nismo iskoristili taj dobar trend nakon Brazila i vratili smo se unazad. Ne znam šta će reći IO NSBiH, mislim da je situacija vrlo ozbiljna. Ako mislimo da napredujemo, nismo smjeli sebi dopustiti da ovako jedna dobra generacija ne ode na jedno veliko takmičenje nakon onog uspjeha kada smo se kvalifikovali na SP u Brazilu. Za mene je zabrinjavajuće i stanje na našim stadionima koji su prazni. Donijeli smo odluku za koju smo mislili da je dobra, smanjenjem lige, ali nismo uspjeli u tome. Mislim da je situacija veoma ozbiljna", rekao je danas za naš portal Faruk Hadžibegić.

Ovih dana se mnogo priča o izboru novog selektora reprezentacije BiH, te o tome da li će Mehmed Baždarević i dalje biti selektor našeg nacionalnog tima.

"To je stvar Izvršnog odbora NSBiH. Trenerski posao ima svoje uslove i svoja pravila. Velika bi greška bila promijeniti selektora, a ne promijeniti ostale uslove. Selektor ima svoju odgovornost za svoje loše i dobre stvari. Ovdje je jako bitno donijeti drastične odluke, radikalne odluke šta dalje sa fudbalom. Ako mi samo promijenimo selektora, kao što će biti jer tako pišu novine, a ostavimo ostalo kako jeste, i sljedeći selektor će biti žrtva rezultata koje je vrlo teško pod ovim uslovima ostvariti", tvrdi Hadžibegić.

Našeg sagovornika smo, koji se tokom prošlog izbora selektora BiH dovodio u vezu sa reprezentacijom BiH, upitali da li je eventualno njega neko zvao iz NSBiH.

"Nije me niko zvao, niti sam s kim razgovarao. U novinama sam pročitao da je izbor selektora završena stvar jer se razgovaralo sa jednim kandidatom. Ja sam iza svega toga", rekao je kratko Faruk Hadžibegić.

Edin Džeko, najbolji strijelac u historiji reprezentacije BiH i naš kapiten, nedavno je, pred meč sa Belgijancima u Sarajevu, rekao da će ova reprezentacija jedan dan biti bez Edina Džeke. Pitanje je - šta i kako kada se od nacionalnog dresa oprosti naš najbolji igrač?

"To je sastavni dio sporta, posla i života. Otišla je i ona generacija sa Baljićem, Bolićem, Salihamidžićem i Barbarezom, pa će otići i ova generacija. Treba stvoriti sve prave uslove da bi se ostvarili dobri rezultati, kako ne bi dolazilo do izjava i razočarenja 'Idem napustiti reprezentaciju'", ističe naš sagovornik.

I za kraj smo sa Farukom razgovarali o njegovoj trenutnoj poziciji u francuskom Valenciennesu, te o tome da li eventualno ima neke nove trenerske ponude.

"Još uvijek sam trener Valenciennesa, bez obzira što smo se mi razišli. Ja sam još uvijek zvanično trener, to je jedna čudna situacija. Ne razmišljam o novim ponudama, još uvijek je rano. Dok se sve to riješi administrativno, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje. Sada sam totalno na odmoru"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal nekadašnji selektor BiH, Faruk Hadžibegić.

Novinar: Haris Ahbabović


Koga biste voljeli vidjeti na klupi reprezentacije BiH?
Amara Osima
Mehu Kodru
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.