20.11.2017. 14:35
1
"Ratku Mladiću će možda bolje biti u Haagu nego da se krije po zabačenim selima Srbije. Nije bilo provokacija kada je psihopati Karađiću donesena presuda"
FOTO: Ahmed Hrustanovic
U srijedu se u holandskom Haagu očekuje izricanje prvostepene presude krvniku Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid i brojne druge zločine na tlu Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu zemlju.

Za Source.ba portal danas je govorio Ahmed Hrustanović, imam koji radi i živi u Srebrenici i kojem je tokom agresije u Srebrenici ubijen otac.

"Bošnjaci u Srebrenici, a i ja s njima, s nestrpljenjem iščekuju presudu koja treba da bude donesena krvniku i najvećem ubici u protekloj agresiji. U Memorijalnom centru Udruženje logoraša Srebrenice će organizovati javno praćenje izricanja presude. S nestrpljenem očekujemo presudu, iako se od nje mnogo ne nadamo. Iste one nacije koje su 1995. godine dozovlile da najveći zločinac u Evropi zauzme zaštićenu zonu danas mu sude, takav sud za mene s jedne strane nije dovoljan, ali s druge strane ipak mnogima je drago što je bar djelić srama i kazne osjetio kao ubica naših najmilijih. Ne očekujemo mnogo niti bilo kakva presuda može biti zadovoljavajuća", kaže za Source.ba portal Ahmed Hrustanović.

"Obični Bošnjak ne očekuje puno, jedino što očekuje jeste da se istina predoči svijetu pogotovo u danjašnjem vremenu kada neki pokušavaju nas Bošnjake proglasiti krivim za sve što se desilo i napraviti nas zločincima i teroristima, a znamo ko su bili pravi teroristi, a to su oni koji su danas u Haagu i oni pune sudnice kako međunarodnih tako i naših domaćih sudova. To se ne smije zaboraviti, dakle, istina koja će biti, nadamo se, potvrđena ovom presudom. To nam je u svemu ovome jedino važno", ističe naš sagovornik.

Pravda nikada neće biti zadovoljena, da se razumijemo, ali šta je potrebno da se dođe do bilo kakve satisfakcije za sve one koji su preživjeli istinski pakao u Srebrenici? Koja bi bila najpogodnija kazna za Mladića, ako takva uopće postoji?

"Pravda, pogotovo u ovakvim okolnostima, nikada neće i ne može biti zadovoljena. Ratnim zločincima se sudi dvadeset i više godina. Presuda zločincima i žrtvama u ovo vrijeme ne znači mnogo jer kasno dolazi, zločincima jer je njihov život pri kraju, iznemogli su i stari, njemu će lično možda bolje biti u Haagu nego da se krije po zabačenim selima Srbije. Kako se ekspresno sudilo nacistima, isto je tako moglo ovim današnjim zločincima iz srpskog naroda", kaže Hrustanović.

Za kraj, našeg sagovornika smo upitali kako Srebrenica dočekuje ovu presudu, te da li je do sada bilo provokacija u tom gradu pred presudu Ratku Mladiću.

"Nema nikakvih provokacija, niti se osjete neke tenzije ili nešto slično prije presude. A ako i bude, onda ovaj svijet ne ide u pravom smijeru, jer pristajati na muku žrtvama je ravno ponovnom činjenju zločina. Nadam se da ih neće ni biti, jer nije ih ni bilo kada je psihopati Karađiću donesena presuda", završava za Source.ba portal Ahmed Hrustanović.

Ratku Mladiću, kojeg Haški tribunal tereti za genocid i najteže ratne zločine, presuda će biti izrečena 22. novembra. Prema optužnici, Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još šest općina u BiH, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a.

Suđenje je počelo 2012. godine. Za dokazivanje navoda optužnice Tužilaštvo u Haagu je saslušalo oko 170 svjedoka i vještaka, a odbrana oko 200 ljudi. Mladić se nalazi u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.