20.12.2017. 13:26
21
Fahrudin Solak o spašavanju Aldina i Irhana: U tri sata iza ponoći niko od spasilaca ne ulazi u vodu, jer je to samoubistvo. Ako je živ, moglo mu se samo baciti uže. Nismo mogli postaviti mrežu, rijeka je nosila balvane, otpad, auta i gume
Jutros je započela akcija potrage za tijelom nastradalom Aldina Mulića iz Sarajeva u kojoj, prema navodima spasilačkih ekipa i ekipa koje tragaju, učestvuje oko 700 osoba.

U akciji traganja za tijelom Aldina Mulića koji se utopio prije sedam dana u Miljacki, učestvuju Federalna uprava civilne zaštite, Federalna uprava policije, Kantonalna uprava civilne zaštite, kantonalni MUP-ovi, GSS timovi, rafteri, Civilna zaštita RS-a, općine, ali i prijatelji, te rodbina nastradalog mladića.

Podsjećanja radi, dva mladića su upala u rijeku Miljacku prije nekoliko dana. Nedugo nakon toga je pronađeno tijelo Irhana Foče, kojeg su pronašli mještani u rijeci Bosni, dok se još uvijek traga za tijelom Aldina Mulića. Potraga je proširena na 300 kilometara od mjesta same nesreće na Dolac Malti.

Za Source.ba portal danas je govorio direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Fahrudin Solak, s kojim smo razgovarali o samoj nesreći, kašnjenju kada je u pitanju potraga za tijelima mladića i brojnim drugim stvarima.

Solaka smo upitali šta se moglo učiniti, a nije se učinilo, kako bi tijela mladića odmah bila pronađena, da li su se mogle napraviti bilo kakve brane da potragu ograniče na nekih 20 ili 30 kilometara, a ne na 300 kilometara, te šta su sve spasioci mogli da urade, a nisu.

Također smo razgovarali o tome kako u budućnosti reagovati u ovakvim i sličnim situacijama. Solaka smo upitali zašto je do njega informacija oko utapanja mladića stigla tek u šest sati ujutro, iako je policiji i Kantonalnoj civilnoj zaštiti odmah dojavljeno da su nestali u rijeci (oko 02:30), te smo ga upitali da li se moglo djelovati brže, produktivnije i bolje, te zbog čega odmah nije započeta potraga za nestalim mladićima, s obzirom da se prvo čekalo da svane.

U nastavku poslušajte cijeli razgovor sa Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave Civilne zaštite.

Novinar: Haris Ahbabović

 
21
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.