9.3.2018. 12:57
0
Tihi sarajevski mangup!
Prije nekoliko dana nas je napustio legendarni bh. košarkaš i trener, Sabit Hadžić, koji je preminuo u Antaliji od posljedica moždanog udara.

Source.ba portal vam donosi video priču o prvom i najuspješnijem selektoru košarkaške reprezentacije BiH, te nekadašnjem košarkašu i treneru sarajevske Bosne.

Sabit Hadžić je rođen 7. augusta 1957. godine. Kao igrač, sa Bosnom je osvojio sve što se moglo osvojiti. Tri puta je bio prvak Jugoslavije, dva puta pobjednik Kupa Jugoslavije, a 1979. godine je igrao u dresu sarajevske Bosne koja se popela na krov Evrope kada je savladala Emerson Varese.

Bio je član košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine.

Selekciju BiH je vodio na čak četiri EP u košarci, a i danas pamtimo one velike pobjede protiv Litvanije i Hrvatske (dva puta) u kvalifikacijama za Eurobasket 1999. godine, te dvije pobjede na Eurobasketu 2011. godine protiv Hrvatske i Crne Gore.

Kao trener je bio prvak BiH sa sarajevskom Bosnom, a vodio je još klubove kao što su: Mitteldeutscher, Al-Ittihad Jeddah, KB Peja, Jalaa SC, Kepez, Sigal Prishtina i Al-Jahra.

O Sabetu su govorili ljudi koji su zajedno s njim igrali, trenirali, radili, ali i kojima je bio trener/selektor. O Sabitu su za Source.ba portal govorili nekadašnji kapiten selekcije BiH, Samir Avdić, potom bivši reprezentativci naše zemlje, Emir Halimić i Abdulkerim Damir Mirković, te bivši sekretar KSBiH i sadašnji predsjednik Bosne, Harun Mahmutović.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelji: Almir Biber, Alen Alilović
Montaža: Emir Preljević

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.