28.6.2018. 11:54
0
"Nijedna reprezentacija na Planeti, u ovom trenutku, nije kvalitetnija od Hrvata. Druga stvar je sada taj naš balkanski mentalitet"
Reprezentacija Njemačke šokirala je jučer cijelu fudbalsku Planetu, s obzirom da su Nijemci po prvi put u historiji igranja na Mundijalu, ispali sa jednog SP već u grupi.

Da stvar po Elf bude još gora, Njemačka je branilac titule od prije četiri godine, kada su na brazilskoj Maracani u finalu SP pobijedili Argentinu sa 1:0 golom Marija Gotzea.

Njemačka je od tri utakmice, koliko je odigrala u grupi, upisala čak dva poraza, a jučerašnji poraz od Južne Koreje bio je samo konačni ekser u kovčeg njemačke selekcije koja se tako već nakon grupe na Mundijalu u Rusiji vraća kući.

Njemačka šokirala Planetu

Jučerašnja dešavanja na Mundijalu, ali i neke druge stvari oko SP u Rusiji danas je za Source.ba portal prokomentarisao nekadašnji selektor reprezentacije BiH, te čovjek koji je nastupao na SP i kao igrač i kao trener, Safet Sušić.

"Slušao sam jutros na radiju, na posljednjih pet Mundijala čak četiri svjetska prvaka su ispala već u prvom kolu. Gledao sam jučer Nijemce. Kada zakažu ti glavni igrači, onda možeš očekivati poraz od jedne prosječne ekipe. Njemačka je imala mnogo sreće protiv Švedske. Nemoguće je imati ponovo istu sreću. Ozil je igrao katastrofalno, baš kao i Muller i Kroos. Kada ti podbace glavni igrači, onda nije iznenađenje da izgubiš od Koreje", rekao je danas za naš portal Safet Sušić.

Razlozi neuspjeha Njemačke mogli bi se tražiti u nekoliko stvari. I pred sami Mundijal se vidjelo da nešto ne štima u Elfu. Njemačka je u pripremama doživjela čak pet uzastopnih poraza, a uspjeli su izgubiti i od Austrije od koje su posljednji put poraženi prije 32 godine.

Vrlo je moguće da je došlo do zasićenja igrača, ali i zasićenja na relaciji igrači - Joachim Low. Osim toga, Nijemci su na SP u Rusiji poveli Timu Wernera i Marija Gomeza, kao glavne napadače, koji ništa nisu pokazali na SP.

U Njemačkoj su, primjera radi, ostali napadači kao što su Nils Petersen (drugi strijelac Bundeslige), Mark Uth, sjajni napadač Hoffenheima, te Sandro Wagner, napadač minhenskog Bayerna.

"Mario Gomez je klasični napadač i iznenadilo me to što on jučer nije počeo utakmicu. Low je napravio dosta promjena, nisam siguran da mu je ono jučer bila najjača ekipa. Ne bih želio govoriti o nekakvoj prezasićenosti. SP je nešto gdje moraš biti ekstremno motivisan. Teško je objasniti ovo, baš se slično dogodilo Špancima na prošlom SP i to je teško objasniti. Fudbal je napredovao dosta, tako da nema više reprezentacija kojima možeš dati četiri-pet golova. Svi ovi koji igraju na SP su reprezentacije za poštovanje. Nema tu mnogo visokih rezultata, izuzev utakmice Engleska - Panama, ili eventualno utakmica Belgija - Tunis. Danas više nema malih reprezentacija, svako svakoga može da pobijedi, posebno ako ključni igrači nemaju dobar dan", ističe Sušić.

Srbija je okončala svoje učešće na SP u Rusiji već u grupi, a vrlo je malo bilo onih koji su vjerovali u čudo Srbije protiv Brazila, posebno nakon poraza Srbije od selekcije Švicarske.

Hrvatska kao veliki favorit

Sa druge strane, Hrvati igraju fantastičan Mundijal. Napravili su tri pobjede u grupi, lako su pobijedili Argentinu, a osim toga se nalaze u dijelu žrijeba gdje je manji broj onih najjačih selekcija na SP.

Hrvatska će tako izbjeći reprentacije kao što su Brazil, Francuska, Argentina, Portugal, pa eventualno i Belgiju.

"Hrvatska se može porediti sa onim najboljim. Nijedna reprezentacija na Planeti, u ovom trenutku, nije kvalitetnija od Hrvata. Po meni, oni imaju realne šanse da odu veoma daleko. Druga stvar je sada taj naš balkanski mentalitet. Sjetite se samo prošlog Eura. Hrvati su krenuli jako dobro, a onda su ispali već u osmini finala".

"Sada imaju, ipak, daleko veće iskustvo, imaju vrhunske fudbalere. Hrvatska se može smatrati jednim od glavnih favorita na SP zajedno sa Špancima ili Brazilcima"
, rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Safet Sušić.

Danas se završava grupna faza na SP u Rusiji, s obzirom da se igraju utakmice po grupama G i H. Od subote počinje osmina finala na SP. Već u subotu nas čekaju sjajne utakmice u kojima se sastaju Francuska - Argentina, te Portugal - Urugvaj.

Novinar: Haris Ahbabović

Može li Hrvatska dogurati daleko na SP u Rusiji?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.