13.8.2018. 17:45
0
Jose Mourinho bi mogao prvi "letjeti", Unai Emery protiv zlih Wengerovih duhova, nova bitka Mohameda Salaha i Harryja Kanea
Utakmicom Manchester United - Leicester City počelo je 27. po redu izdanje engleske Premier lige, najjače fudbalske lige na Planeti.

Aktuelni šampion Engleske, Manchester City, furiozno je najavio novu sezonu, s obzirom da su lako pobijedili Chelsea u Community Shieldu, a jučer su protutnjali Emiratesom, te nisu imali nekih većih problema u prvom kolu nove sezone protiv Arsenala.

Kladionice na Otoku

Engleske kladionice su objavile i kvote koje se tiču plasmana u samom vrhu Premiershipa, a Manchester City je na svim kladionicama favorit da ponovo osvoji titulu na Otoku. Nakon Građana, najveće šanse za titulu se daju Liverpoolu, a brojni stručnjaci širom Velike Britanije tvrde da je Kloppov tim jedina ekipa koja ove sezone može da se nosi sa Guardiolinom četom.

Na trećem mjestu po engleskim kladionicama su fudbaleri Manchester Uniteda, a onda slijede Chelsea, Tottenham i Arsenal, kojem se ponovo predviđa tek šesta pozicija, uprkos odlasku Wengera, dolasku Emeryja i velikog broja novih igrača.

Prema kladionicama na Otoku, za plasman u prvi dio tabele konkurišu još Leicester, Everton, Wolverhampton i West Ham United, a posebno se to očekuje od Evertona i West Hama koji su doveli veliki broj pojačanja, te koji su potrošili ogroman novac tokom ovog ljeta.

Što se tiče ispadanja iz lige, najviše šansi za ispadanje, kada su u pitanju prognoze kladionica, ima Cardiff City, a osim velške ekipe, velike šanse za napuštanje društva najboljih daju se Huddersfieldu, Watfordu, Brightonu i Fulhamu.

Prošle sezone za najboljeg golgetera lige su se borili Mohamed Salah i Harry Kane, a vrlo vjerovatno će tako biti i ove sezone, barem tako tvrde i kladionice. Harry Kane je prvi favorit na kladionicama, dok je na drugom mjestu Mo Salah. Za najboljeg strijelca lige bi još mogli konkurisati Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), Sergio Aguero (Man. City), Romelu Lukaku (Man. United), Gabriel Jesus (Man. City) i Alexandre Lacazette (Arsenal).

Kada su u pitanju menadžeri koji bi prvi mogli dobiti otkaz, Leicesterov Claude Puel se stavlja na prvo mjesto, ali odmah nakon njega, po gotovo svim kladionicama, slijedi menadžer Man. Uniteda, Jose Mourinho. Velike šanse da budu smijenjeni još do Nove godine imaju Rafa Benitez (Newcastle), Javi Gracia (Watford), Neil Warnock (Cardiff)  i Mark Hughes (Southampton).

Nekadašnji fudbaleri najviše vjeruju Guardioli

BBC je napravio zanimljivu anketu među 24 nekadašnja fudbalera koji su igrali na Otoku, a čak 21 bivši fudbaler je prognozirao da će novi/stari prvak biti Manchester City, samo trojica od njih su istakli da će Liverpool nakon 29 godina čekanja osvojiti titulu prvaka Engleske. Uglavnom, svi oni koji su tipovali na Građane kao prvake, su tipovali da će Liverpool biti vicešampion. Niko od njih za titulu ili drugo mjesto šansu nije dao nekoj drugoj ekipi.

Prema tim predviđanjima, prvak će, sa ubjedljivom razlikom, biti Manchester City, Liverpool će biti drugi, Manchester United treći, dok će četvrti biti Tottenham. BBC ekipa nekadašnjih fudbalera tvrdi da će Chelsea završiti kao peti, a Arsenal kao šesti.

Ekipu koja je krojila ovaj raspored čine velike fudbalske zvijezde kao što su: Ian Wright, Ruud Gullit, Martin Keown, Dion Dublin, Joleon Lescott, Matthew Upson, Alan Shearer, Danny Murphy, Danny Mills, Mark Schwarzer, Paul Ince, Kevin Kilbane, Jermaine Jenas, Chris Sutton, Chris Waddle i Leon Osman.

Manchester City

Prema svim mogućim najavama i kladionicama, Pep Guardiola je sa svojim Cityjem ponovo kandidat broj jedan za titulu prvaka Engleske.

Građani su furioznu sezonu najavili prije sedam dana kada su lako pobijedili Chelsea u engleskom Superkupu, a jučer su u prvom kolu nove sezone u Premier ligi lako kao gosti slavili protiv Arsenala sa 2:0.

Svi bitni fudbaleri, koji su tu bili i prošle godine, su i dalje u ekipi, a roster Cityja je toliko impresivan da se uopće ne vidi razlika kada u timu nema onih najboljih igrača, pa tako protiv Arsenala se uopće nije vidjelo to da u igri nedostaju Kevin de Bruyne ili Leroy Sane. Ipak, Arsenal koji je u tranziciji nije baš neki realan test snage, kada pogledamo kako je City lako pobijedio, ali se pretpostavlja da ekipa Pepa Guardiole neće imati velikih problema ove sezone sa preostalim ekipama, osim sa Liverpoolom koji ih je žestoko mučio prošle sezone u međusobnim duelima u Premier ligi i Ligi prvaka (Liverpool se plasirao u polufinale Lige prvaka upravo preko Man. Cityja).

Guardiola i dalje ne mijenja svoju fudbalsku filozofiju, Građani i dalje igraju sa ogromnim posjedom lopte, sa velikim brojem dodavanja, ali ono što doslovno melje protivnike je presing koji pravi potpunu pometnju u protivničkim odbranama, što je jučer bio slučaj na Emiratesu kada Arsenal nije mogao doslovno da napravi tri-četiri pasa na svojoj polovini, bez da izbijaju loptu.

Guardioli će ove sezone očito biti mnogo bitnije šta će City napraviti u Ligi šampiona, gdje su svakako među najvećim favoritima za naslov, pa bi se moglo očekivati miješanje rostera u Premier ligi i kup takmičenjima. 

Stigli: Riyad Mahrez iz Leicestera za 67,8 miliona eura.
Otišli: Joe Hart u Burnley, Yaya Toure (otpušten).

Liverpool 

Liverpool je definitivno možda i jedini tim koji će ove sezone moći ozbiljnije konkurisati za titulu pored Man. Cityja, s obzirom na velika pojačanja koja su doveli tokom ovog ljeta, ali i s obzirom na činjenicu da nisu prodali nijednog bitnog fudbalera.

Iskustvo je tu, tim je mnogo pametniji u odnosu na prošlu sezonu, a Klopp je dobio veliki novac kojeg je iskoristio na maestralan način, pa se navijači Liverpoola s pravom raduju novim utakmicama, a možda nikada izbiljnije se nisu nadali tituli prvaka Engleske kao ove godine. Podsjećanja radi, Liverpool je svoju posljednju titulu u Engleskoj osvojio 1990. godine, kada se Premier liga još uvijek zvala Prva divizija.

Utakmica protiv West Hama na Anfieldu samo je dokaz da je Liverpool preozbiljno shvatio novu sezonu. Problem za Kloppovu ekipu su, ipak, "male utakmice", jer Liverpool gotovo pa savršeno igra mečeve protiv najjačih ekipa na Otoku, ali su problem utakmice sa ekipama koje se, uslovno rečeno, bore za opstanak.

Uostalom, Liverpool je jedini tim koji je pokazao i demonstrirao da se može igrati protiv Manchester Cityja, jer su ih pobijedili na Anfieldu u ligi, a potom su ih dva puta pobijedili u četvrtfinalu Lige šampiona. Pričamo o sezoni koja je iza nas.

Stigli: Alisson iz Rome za 62,5 miliona eura, Naby Keita iz Leipziga za 60 miliona eura, Fabinho iz Monaca za 45 miliona eura, Xherdan Shaqiri iz Stokea za 14,7 miliona eura.
Otišli: Danny Ward u Leicester, Emre Can u Juventus, Jon Flanagan u Rangers, Danny Ings u Southampton.

Manchester United

Na Old Traffordu se ne nadaju mnogo čemu ove sezone, barem tako kažu prve najave, a navodno je mnogo nezadovoljstva koje počinje od Josea Mourinha koji nije zadovoljan novcem kojeg je dobio tokom ovog ljetnog prijelaznog roka.

Anthony Martial je u sukobu sa Mourinhom, a bilo je i veliko pitanje da li će Paul Pogba ostati na Teatru snova, s obzirom da su sve više kružile glasine da bi se Francuz mogao vratiti u Juventus. Ipak, aktuelni prvak svijeta je dobio kapitensku traku, pa je tako ostao u Manchesteru.

United je doveo samo jedno veliko pojačanje ove sezone, a prošle su, uprkos tome što su završili kao drugi, mučili muku sa igrom sa kojom brojni na Otoku nisu zadovoljni, a to se najviše pripisuje, kako kritičari vole reći, tvrdoglavnom i defanzivnom fudbalu kojeg preferira Jose Mourinho. 

Prema kladionicama na Otoku, upravo je Mourinho kandidat broj dva da dobije otkaz na klupi Uniteda, ispred njega je samo menadžer Leicestera, Claude Puel, koji bi mogao biti prvi trener koji će dobiti otkaz u novoj sezoni.

Stigli: Fred iz Shakhtara za 59 miliona eura, Diogo Dalot iz Porta za 22 miliona eura.
Otišli: Daley Blind u Ajax, Michael Carrick (okončao karijeru).

Tottenham

Tim Mauricija Pochettina je jedini tim u engleskoj Premier ligi koji od 2003. godine nije kupio nijednog jedinog fudbalera tokom jednog ljetnog prelaznog roka.

Iako Argentinac veoma mnogo vjeruje u svoj tim, stručnjaci tvrde da će maksimalni domet Tottenhama biti četvrta pozicija, a upravo ih je na tu poziciju postavila i kladionica. Činjenica jeste da je Tottenham ostao u istom sastavu kao i prošle godine, ali im problem može predstavljati širina klupe.

Naime, najveći problem Spursi bi mogli imati u napadu, jer gotovo da nemaju adekvatnu napadačku zamjenu za Harryja Kanea, čovjeka od kojeg se i ove sezone očekuje da bude prvi ili drugi golgeter lige. Janssen i Llorente nisu napadači koji mogu nadomjestiti Kanea. Osim što Spursi nisu nikoga doveli, oni također nisu nikoga ni prodali tokom ovog ljeta.

Uglavnom, svi navijači u Sjevernom Londonu mole Boga da Harry Kane bude zdrav, jer činjenica je da je to jedan sasvim drugi Tottenham bez Kanea.

Chelsea

Maurizio Sarri je novi menadžer Plavaca, a na klupi je zamijenio Antonija Contea. Sarri je odličan trener koji se dokazao u Napoliju, ali je pitanje kako će se pokazati na Otoku.

Chelsea je tokom ljeta napravio nekoliko zanimljivih poteza. Klub je napustio Courtois, ali je odmah stigla zamjena u vidu Kepe iz Athletica. 

Ove sezone se također mnogo više očekuje od Alvara Morate, koji je sjajno krenuo u prošloj sezoni kod Contea, ali je nakon toga potpuno stao. Dobra stvar za Chelsea je ostanak Edena Hazarda u klubu, koji će sada, više nego ikada, biti udarna igla u igri kluba sa Stamford Bridgea.

Kladionice im prognoziraju tek peto mjesto, ali brojni također tvrde da će Chelsea brzo izaći iz svojevrsne tranzicije, te da će se veoma brzo vidjeti potpis Maurizija Sarrija, koji će biti uspješan kao i u vrijeme kada je u Seriji A vodio Napolitance.

Stigli: Kepa iz Athletica za 80 miliona eura, Jorginho iz Napolija za 57 miliona eura, Robert Green iz Huddersfielda, Mateo Kovačić iz Reala
Otišli: Thibaut Courtois u Real, Kurt Zouma u Everton, Michy Batshuayi u Valenciju

Arsenal

Teško je predvidjeti šta će ove sezone napraviti Arsenal i njihov novi menadžer, Unai Emery. Naime, Španac je novi trener Arsenala, a zamijenio je Arsenea Wengera koji je na klupi Topnika proveo protekle 22 godine.

Da će se Topnici teško riješiti Wengerove filozofije i njegovog duha vidjeli smo jučer u duelu protiv Manchester Cityja, kada su momci Emeryja u pojedinim trenucima djelovali kao raštimani orkestar. Ipak, Arsenal je u periodu ogromne tranzicije i rebildinga ekipe, pa su sada i navijači nešto skromnijih očekivanja, te ih nije toliko zabolio jučerašnji poraz od Man. Cityja.

Emery će svakako igrati mnogo drugačije nego Wenger, a u Arsenal je stiglo i nekoliko novih imena tokom ovog ljeta. Teško da se nešto spektakularno može očekivati već u prvoj sezoni, pa tako kladionice kažu da će Arsenal završiti tek na šestom mjestu.

Stigli: Lucas Torreira iz Sampdorije za 30 miliona eura, Bernd Leno iz Leverkusena za 25 miliona eura, Sokratis iz Dortmunda za 16 miliona eura, Matteo Guendouzi iz Lorienta za osam miliona eura, Stephan Lichtsteiner iz Juventusa.
Otišli: Lucas Perez u West Ham, Jack Wilshere u West Ham, Santi Cazorla u Villarreal, Calum Chambers u Fulham, Per Mertesacker (kraj karijere).

Nova sezona u engleskoj Premier ligi će trajati sve do 12. maja naredne godine. Već sljedećeg vikenda, u sklopu 2. kola, nas očekuje veliki londonski derbi kada na Stamford Bridgeu budu igrali Chelsea i Arsenal.

Derbi utakmice u naredna tri mjeseca:

18. august: Chelsea - Arsenal
27. august: Man. United - Tottenham
15. septembar: Tottenham - Liverpool
29. septembar: Chelsea - Liverpool
7. oktobar: Liverpool - Man. City
20. oktobar: Chelsea - Man. United
28. oktobar: Tottenham - Man. City

Pripremio: Haris Ahbabović


Da li će Manchester City odbraniti naslov u Premiershipu?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.